Connect with us

Arabia Saudită și planul “Vision 2030”, care își propune să transforme fundamental economia

2030 vision scaled 1 - Moldova Invest

International

Arabia Saudită și planul “Vision 2030”, care își propune să transforme fundamental economia

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Arabia Saudită a reușit să adune un impresionant total de 12,35 miliarde de dolari din vânzarea de acțiuni la grupul Aramco, cea mai valoroasă companie petrolieră din lume, conform unui document vizualizat de Reuters

Această acțiune face parte din ambițiosul plan “Vision 2030” al regatului, care își propune să transforme fundamental economia și să diversifice sursele de venit, depășind dependența de petrol.

Succesul acestei vânzări de acțiuni va alimenta în continuare ambițiile Arabiei Saudite de a investi în noi industrii și de a-și diversifica economia în cadrul planului Vision 2030. În cadrul acestei strategii, regatul a strâns încă un miliard de dolari prin exercitarea unei așa-numite opțiuni greenshoe, care permite băncilor să plaseze mai multe acțiuni atunci când cererea din partea investitorilor este ridicată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Nvidia a pierdut 430 de miliarde de dolari în doar 3 zile!

Luna trecută, guvernul a vândut o participație de 0,64%, adică aproximativ 1,545 miliarde de acțiuni, la Aramco la prețul de 27,25 riali (7,27 dolari) pe acțiune. În plus, 154,5 milioane de acțiuni au fost plasate prin intermediul băncii americane Merrill Lynch, care a acționat ca manager de stabilizare a tranzacției.

Acțiunile Aramco au crescut cu 3,3% de la oferta de luna trecută, tranzacționându-se acum la 28,15 riali pe unitate. Merrill Lynch a afirmat într-un document că și-a exercitat opțiunea de supraalocare și că perioada de stabilizare de o lună s-a încheiat fără astfel de tranzacții.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Votul Adunării Generale a ONU privind Srebrenica, pe agenda întrevederii dintre Aleksandr Vucic și Milorad Dodik, președintele Republicii Srpska

Vision 2030: Planul ambițios de transformare al Arabiei Saudite

Planul Vision 2030 al Arabiei Saudite este construit pe principii de reformă și durabilitate, având ca misiune transformarea regatului într-un loc unic pentru toate activitățile distractive, interesante și informative. Axat pe extinderea și creșterea sectoarelor de ocupare a forței de muncă, sănătate, locuințe, investiții, cultură, divertisment și alimentație, planul urmărește să îmbunătățească calitatea vieții și asistența medicală, crescând speranța de viață de la 74 la 80 de ani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiții de 1,5 miliarde lei pentru modernizarea stațiilor de transformare a energiei electrice din Regiunea de Nord-Est

Lansată de prințul moștenitor Mohammed bin Salman bin Abdulaziz Al Saud, Vision 2030 vizează diversificarea economiei Arabiei Saudite prin reducerea dependenței de petrol, concentrându-se pe trei obiective-cheie: dezvoltarea societății, consolidarea economiei și fortificarea națiunii în ansamblu.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top