Connect with us

Avertisment FMI: O treime din lume va intra în RECESIUNE în 2023

623ad5ad4ae43 - Moldova Invest

International

Avertisment FMI: O treime din lume va intra în RECESIUNE în 2023

Potrivit unei declarații făcute de către directorul general al Fondului Monetar Internațional, Kristalina Georgieva, 2023 va fi un an dificil pentru mare parte a economiei globale, deoarece principalele motoare ale creşterii globale – Statele Unite, Europa şi China – se confruntă cu o încetinire a activităţilor

Noul an va fi “mai greu decât anul pe care îl lăsăm în urmă. De ce? Pentru că cele trei economii majore – SUA, UE şi China – încetinesc toate simultan. Ne aşteptăm ca o treime din economia mondială să fie în recesiune. Chiar și țările care nu sunt în recesiune o vor simți, iar sute de milioane de oameni vor fi afectați”, a declarat Georgieva într-o emisiuune marca CBS, transmite Reuters.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Fortus Iași a reintrat în proprietatea statului. Fostul Combinat este ”o mină de aur imobiliară” cu 140 de hectare de teren . Care va fi soarta întreprinderii?

Aceasta a mai completat că, “pentru prima dată în 40 de ani, creşterea economică a Chinei va fi probabil în 2022  la nivelul sau sub creşterea globală”.

Mai mult decât atât, răspândirea rapidă a infecţiilor de Covid aşteptate acolo în lunile următoare ar putea să îi lovească şi mai mult economia în acest an şi să afecteze atât creşterea regională, cât şi globală, a spus Georgieva, care, la sfârşitul lunii trecute, a întreprins o călătorie în China, în calitate de șefă a FMI.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Zhongzhi Enterprise Group, una dintre cele mai importante ”shadow bank” din China a intrat în faliment cu o datorie de 64 de miliarde de dolari

Potrivit acesteia, Statele Unite sunt cele mai rezistente, ar putea evita recesiunea, în contextul în care piața muncii rămâne destul de puternică.

Piața forței de muncă din SUA va fi un punct central pentru oficialii Rezervei Federale. Prima săptămână a noului an aduce informații noi privind piața forței de muncă – au fost create încă 200.000 de locuri de muncă în decembrie, iar rata șomajului a rămas la 3,7% – aproape de cel mai scăzut nivel din anii 1960.

În octombrie, FMI şi-a redus perspectivele de creştere economică globală în 2023, reflectând impactul negativ al războiului din Ucraina, precum şi presiunile inflaţioniste şi ratele ridicate ale dobânzilor create de băncile centrale precum Rezerva Federală a SUA, menite să reducă presiunile preţurilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană a ajuns la un acord privind alocarea pentru reconstrucția Ucrainei a veniturilor provenite din activele rusești „înghețate”

De atunci, China a renunţat la politica de zero Covid şi s-a angajat într-o redeschidere haotică a economiei sale, deşi consumatorii de acolo rămân atenţi pe măsură ce cazurile de coronavirus cresc.

În primele sale comentarii publice de la schimbarea politicii, preşedintele Xi Jinping a cerut sâmbătă, în discursul de Anul Nou, mai mult efort şi unitate pe măsură ce China intră într-o “nouă fază”.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top