Connect with us

Cererea globală de petrol va crește în mod susținut până în 2045, avertizează OPEC

download - Moldova Invest

International

Cererea globală de petrol va crește în mod susținut până în 2045, avertizează OPEC

În contrast cu previziunile Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), OPEC prognozează o creștere a cererii globale de petrol până în 2045, estimând o cifră de 116 milioane de barili pe zi

Secretarul general al Organizației Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), Haitham al-Ghais, a exprimat îngrijorarea față de apelurile tot mai insistente de a opri investițiile în proiecte noi în industria petrolului, considerând aceste demersuri ca fiind extrem de riscuri pentru stabilitatea economică.

OPEC susține că politicienii care își propun să atingă obiectivul “net zero” până în 2050, în cadrul eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, pot afecta negativ investițiile în sectorul petrolier și, implicit, securitatea energetică la nivel global. Secretarul general al acestei organizații, Haitham al-Ghais, a subliniat că estimările privind reducerea cererii de petrol în acest deceniu sunt inexacte, generând astfel o divergență de viziuni între OPEC și AIE în ceea ce privește investițiile în noi proiecte de explorare și producție a petrolului și gazelor naturale. AIE îndeamnă statele să oprească investițiile în industria hidrocarburilor, având în vedere obiectivul de a atinge emisiile nete zero până în 2050 și pentru a îndeplini angajamentele Acordului de la Paris de a limita creșterea temperaturii globale sub două grade Celsius.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Produsul intern brut al Arabiei Saudite a depășit pragul de 1 trilion de dolari

download 1 - Moldova Invest

Secretarul general al OPEC consideră acțiunile de stopare a proiectelor petroliere greșite și riscante

Secretarul general al OPEC, Haitham al-Ghais, a catalogat această politică drept “extrem de riscantă”, subliniind că cel mai recent raport anual al organizației indică o creștere a cererii globale de petrol în viitor.

În timpul discursului susținut la lansarea raportului OPEC, desfășurată în Riad, Arabia Saudită, al-Ghais a afirmat că “Apelurile de a opri proiectele petroliere sunt greșite și ar putea duce la haos energetic și economic“.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Universitatea Pedagogică de Stat Ion Creangă din Chișinău beneficiază de un laborator inteligent, dotat cu echipamente IT. Valoarea proiectului se ridică la 77 380 de euro

Aceste declarații ale secretarului general vin în contextul deciziilor recente luate de către OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia (OPEC+), de a reduce producția cu peste 5 milioane de barili pe zi, în scopul de a stabiliza prețurile petrolului. Investitorii manifestă îngrijorare față de posibilele deficite de livrări, care pot contribui la creșterea nivelurilor de referință.

Prețul petrolului continuă să crească vertiginos

Prețurile țițeiului Brent și WTI au crescut cu peste 25% în ultimul trimestru, ambele valori de referință situându-se în prezent la 87,18 dolari pe baril, respectiv, 85,35 dolari pe baril.

Între timp, prognoza din raportul de anul trecut, care arăta că cererea de petrol va atinge un platou după 2035, a fost abandonată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Polonia își propune să devină o putere nucleară

În schimb, OPEC anticipează că cererea va continua să crească până în 2045 și să urce la 116 milioane de barili pe zi, cu 6 milioane de barili pe zi mai mult decât estima anul trecut.

Această creștere a cererii va fi condusă de China, India, alte națiuni asiatice, Africa și Orientul Mijlociu.

Prognozele sale contrastează cu previziunile AIE conform cărora consumul de cărbune, petrol și gaze naturale ar putea atinge nivelul maxim înainte de 2030.

De asemenea, OPEC se așteaptă ca ponderea sa pe piața mondială a petrolului să crească de la 34% în prezent la 40% până în 2045, producția din restul lumii urmând să intre în declin la începutul anilor 2030.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top