În timpul zilei de joi, China a trimis în spațiu nava spațială cu echipaj uman Shenzhou-18 pentru a transporta trei taikonauti la bordul stației sale spațiale orbitale Tiangong, într-o misiune planificată pe o durată de șase luni.
Nava spațială a decolat de la Centrul de Lansare a Sateliților Jiuquan din nord-vestul Chinei, fiind montată pe vârful unei rachete portante Long March-2F. Cei trei membri ai echipajului Shenzhou-18 sunt Ye Guangfu, Li Cong și Li Guangsu, cu Ye în rolul de comandant al misiunii, conform declarațiilor Agenției Spațiale Chineze pentru Zboruri cu Echipaj Uman (CMSA). Această misiune Shenzhou-18 reprezintă a doua călătorie în spațiu pentru Ye, după ce a făcut parte din echipajul misiunii Shenzhou-13, desfășurată între octombrie 2021 și aprilie 2022. Li Cong și Li Guangsu sunt amândoi la prima lor aventură spațială.
UN „ACVARIU” ȘI O „GRĂDINĂ” ÎN SPAȚIU
Echipajul va utiliza echipamente de cercetare științifică și echipamente extravehiculare pentru a desfășura peste 90 de experimente în diverse domenii, cum ar fi fizica elementară în condiții de microgravitație, știința materialelor spațiale, știința vieții spațiale, medicina spațială și tehnologia spațială, conform afirmațiilor lui Lin Xiqiang, director adjunct al CMSA, în cadrul unei conferințe de presă.
O sarcină unică pentru cei trei piloți deveniți taikonauti este crearea unui „acvariu” și creșterea peștilor în condiții de gravitație zero. Echipajul va crea o versiune simplificată a unui ecosistem acvatic folosind pești zebră și alge pentru a studia modul în care mediul spațial afectează dezvoltarea acestora și echilibrul ecosistemului. „Acvariul” are un volum de 1,25 litri și poate găzdui patru pești mici. Dacă experimentul va avea succes, acesta va reprezenta un avans revoluționar în ceea ce privește cultivarea vertebratelor în cadrul programului spațial al Chinei. Nu numai că taikonautii se vor putea bucura acum de noul „acvariu” spațial, dar pe viitor, acest experiment ar putea face posibil ca viitorii lor colegi să se bucure de carne proaspătă și nutritivă de pește din propriile lor recolte în orbită. „Următoarea etapă a cercetărilor noastre implică efectuarea de experimente asupra drosofilelor și rozătoarelor,” a declarat Cang Huaixing, un cercetător șef pentru experimentele științifice ale stației spațiale de la Centrul de Tehnologie și Inginerie pentru Utilizare Spațială din cadrul Academiei Chineze de Științe.
De asemenea, taikonautii aflați pe orbită vor efectua și un experiment de cultivare a plantelor, cu scopul de a analiza modificările în funcția și expresia genetică a celulelor din tulpinile plantelor în condiții de microgravitație. Potrivit savanților, această cercetare va oferi o bază teoretică pentru proiectarea de culturi de plante care se pot adapta la condițiile spațiului cosmic. În decursul a patru săptămâni, peste 100 de semințe de Arabidopsis vor fi crescute și cultivate în spațiu.
Echipajul de la bordul stației spațiale va congela plantele în timp real la o temperatură de minus 80 de grade Celsius și le va aduce înapoi pe Pământ pentru analize și cercetări ulterioare. Pe lângă cele două experimente legate de cultivarea plantelor și a peștilor, echipajul va efectua și cercetări moleculare privind originea proteinelor și a acizilor nucleici, precum și originea codonilor. În plus, cei trei taikonauti vor testa și un material nou dezvoltat de protecție pentru navele spațiale.