Connect with us

China a realizat economii de 10 miliarde de dolari prin importul de petrol din Rusia, Iran și Venezuela

104888310 GettyImages 539600586 gas china 1 1 - Moldova Invest

International

China a realizat economii de 10 miliarde de dolari prin importul de petrol din Rusia, Iran și Venezuela

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

China a obținut economii de aproape zece miliarde de dolari în acest an datorită achizițiilor record de petrol din țări supuse sancțiunilor occidentale

O consecință a sancțiunilor impuse de Statele Unite și alte țări asupra Rusiei, Iranului și Venezuelei a fost reducerea costurilor de import ale petrolului pentru rafinăriile chineze. China, care a criticat adesea astfel de sancțiuni “unilaterale“, a economisit miliarde de dolari prin importul de cantități record de petrol din aceste țări.

Importurile la prețuri mai scăzute au crescut volumul de petrol achiziționat și au îmbunătățit marjele de profit ale rafinăriilor din China, care reprezintă al doilea mare consumator global de petrol. Acest lucru a facilitat exporturile profitabile ale rafinăriilor deținute de stat pentru benzină și motorină, într-un moment în care economia se confrunta cu dificultăți după pandemie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Consiliul Norvegian pentru Refugiați: ”Rezidenții din Rafah au ajuns la un grad de frică și disperare inimaginabil”

De asemenea, achizițiile Chinei au reprezentat un sprijin esențial pentru veniturile autorităților din Moscova, Teheran și Caracas, ale căror economii au fost afectate de sancțiuni și de scăderea investițiilor.

În primele nouă luni ale anului 2023, datele indică faptul că importurile Chinei de petrol pe cale maritimă din Rusia, Iran și Venezuela au atins un nivel record de 2,765 milioane de barili pe zi . Aceste trei țări au reprezentat un sfert din importurile Chinei în perioada ianuarie-septembrie 2023, în creștere față de aproximativ 21% în 2022 și dublu față de nivelul de 12% în 2020.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană investighează două companii din China implicate în proiectul unui parc fotovoltaic din România

Deși economiile realizate reprezintă doar o mică parte din factura totală a importurilor de petrol a Chinei, acestea au o semnificație deosebită pentru rafinăriile independente, care sunt “cumpărători oportuniști și caută active reduceri de prețuri“, a subliniat Kang Wu, analist la S&P Global Commodity Insights.

kang wu 1200 - Moldova InvestÎnlocuirea petrolului din Oman cu cel din Iran și a petrolului columbian cu cel venezuelean a fost deosebit de profitabilă

China a realizat economii semnificative prin importurile de petrol. În cazul petrolului venezuelean, economia a fost de aproximativ 10 dolari pe baril în comparație cu sortimentul colombian Castilla. De asemenea, prin achiziționarea petrolului din Iran în loc de Oman, China a economisit în medie 15 dolari pe baril. În perioada ianuarie-septembrie 2023, China a economisit aproximativ 4,2 miliarde de dolari importând un milion de barili pe zi din Iran, țară care a oferit discounturi semnificative, de până la 17 dolari față de prețul barilului de țiței.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Votul Adunării Generale a ONU privind Srebrenica, pe agenda întrevederii dintre Aleksandr Vucic și Milorad Dodik, președintele Republicii Srpska

La data de 5 decembrie 2022, economiile din G7, Uniunea Europeană și Australia au decis să interzică firmelor occidentale să ofere servicii de asigurare, finanțare și brokeraj pentru navele care transportă petrol rusesc la un preț mai mare de 60 de dolari pe baril, ca parte a sancțiunilor impuse Moscovei în urma invadării Ucrainei. Rusia are libertatea să transporte și să vândă petrolul la orice preț dorește, cu condiția să nu beneficieze de serviciile și navele firmelor din țările G7 și UE.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top