Connect with us

China, în deflaţie pentru prima oară din 2021, după ce concernul Evergrande din sectorul imobiliar a anunțat pierderi de 100 miliarde de euro!

china - Moldova Invest

International

China, în deflaţie pentru prima oară din 2021, după ce concernul Evergrande din sectorul imobiliar a anunțat pierderi de 100 miliarde de euro!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Numeroase proiecte imobiliare din China sunt blocate, după ce concernul Evergrande, cândva cea mai mare companie de construcții din China, a anunțat pierderi colosale de 100 de miliarde de euro! 

Insolvența concernuluii ar avea consecințe grave pentru economia chineză. Piața imobiliară reprezintă un sfert din economia Chinei.

„Socialismul cu caracteristici chinezești” i-a făcut pe chinezi să investească masiv într-o a doua, sau o a treia locuință, în încercarea de a-și pune la adăpost veniturile, dată fiind lipsa de oportunități de investiții, ducând la formarea așa ziselor „cartiere fantomă”, în care mii de blocuri stau nelocuite. Evergrande nu reușesște să mai ducă la bun sfârșit proiectele planificate și să livreze locuințele, ceea ce a dus la proteste în țară, lucru rar întâlnit pentru acest stat totalitar.

Indicele prețurilor de consum din China a înregistrat valori negative în ultima lună, pentru prima dată în peste doi ani, într-un context marcat de un consum intern slab, ceea ce complică eforturile de redresare economică, conform raportului AFP citat de Agerpres. Acest indice, care reprezintă principalul indicator al inflației, a înregistrat o scădere de 0,3% în luna iulie în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior, conform datelor prezentate de Biroul Național de Statistică din China (BNS).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Președinții Klaus Iohannis și Yoon Suk Yeol au adoptat astăzi „Declarația Comună privind consolidarea Parteneriatului Strategic Republica Coreea-România”

După o lună cu inflație nulă, analiștii intervievați de agenția Bloomberg au anticipat o scădere a prețurilor, însă mai pronunțată (-0,4%).

Deflația reprezintă opusul inflației, implicând reducerea prețurilor bunurilor și serviciilor.

La prima vedere, acest fenomen poate părea benefic pentru puterea de cumpărare, însă deflația constituie o amenințare serioasă pentru economie.

În loc să cheltuiască, consumatorii amână achizițiile în speranța că prețurile vor scădea și mai mult.

Din cauza lipsei cererii, companiile sunt nevoite să-și reducă producția, să înghețe angajările sau să concedieze personal și să implementeze reduceri suplimentare pentru a-și vinde stocurile, fapt ce afectează profitabilitatea, întrucât costurile lor rămân neschimbate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Au fost finalizate lucrările la PTF Leova - Bumbăta

Economiștii descriu această situație ca o spirală periculoasă.

În ultima parte a anului 2020 și începutul anului 2021, China a trecut printr-o scurtă perioadă de deflație, cauzată de prăbușirea prețului cărnii de porc, un aliment de bază în țară.

Ultima perioadă de deflație a avut loc în 2009.

Mulți analiști se tem acum de o perioadă mai îndelungată de deflație, având în vedere că principalele motoare ale creșterii economice din China sunt în dificultate, iar rata șomajului în rândul tinerilor a atins un nivel-record de 20%.

Criza din sectorul imobiliar – care timp îndelungat a reprezentat o parte semnificativă din PIB-ul Chinei – este considerată de economistul Andrew Batson, de la firma Gavekal Dragonomics, ca fiind “cauza principală” a acestor “șocuri deflaționiste”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Comisia Europeană anunță tarife vamale suplimentare pentru automobilele electrice din China

Exporturile – un alt factor cheie al creșterii economice din China – se confruntă de asemenea cu provocări.

În luna iulie, acestea au înregistrat cea mai mare scădere într-un an (-14,2%), afectate de cererea slabă din străinătate, conform datelor oficiale publicate marți.

Această situație are un impact semnificativ asupra a numeroase întreprinderi care funcționează în prezent la capacitate redusă.

De asemenea, indicele prețurilor la producție a înregistrat o scădere din nou în luna iulie (-4,4%), pentru a doua lună consecutiv, conform datelor furnizate de BNS.

Acest indice, care reflectă costurile produselor ieșite din fabrică și oferă o perspectivă asupra sănătății economiei, a scăzut cu 5,4% în luna iunie.

Aceasta înseamnă că întreprinderile se confruntă cu profituri reduse din cauza scăderii prețurilor de producție.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top