Connect with us

China, război împotriva dolarului american!

dolar si yuan - Moldova Invest

International

China, război împotriva dolarului american!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

China a început un război economic puternic împotriva dolarului american și face toate eforturile pentru a-și spori influența la nivel mondial. China se folosește de o combinație de diplomație și forță economică, care surprinde mulți analiști.

China se concentrează în special asupra încheierii de acorduri comerciale cu parteneri importanți, precum Rusia, și mai nou din Orientul Mijlociu, încercând să se elibereze „strangularea financiară” la care a fost suspusă de Statelor Unite, conform unei analize făcute de publicația chineză „South China Morning Post”. „China folosește avantajele comerciale, crescând puterea yuanului pentru a contesta dominația dolarului american”, a notează publicația.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prețul cărnii a crescut, la nivel european, cu 3,3% față de anul trecut

Autoritățile chineze își propun să-și reducă expunerea la activele în dolari și să se protejeze de presiunile economice care au urmat războiului comercial avut cu Statele Unite, prin promovarea decontărilor în yuani în comerț și investiții, în loc să utilizeze dolarul americani ca monedă de schimb. În plus, China își promovează moneda prin încheierea de acorduri cu parteneri importanți precum Indonezia, Vietnam și Cambodgia.

Brazilia a început să accepte decontări comerciale și investiții în yuani, iar analiștii se așteaptă la o utilizare mai mare a monedei în investițiile externe în țările incluse în Inițiativa „Noului Drum al Mătăsii” a Chinei și în comerțul cu energie cu țările din Orientul Mijlociu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Xi Jinping, primit la Paris de Emmanuel Macron și Ursula von der Leyen, a pledat pentru consolidarea relațiilor cu UE

Rusia și-a crescut rezervele de yuani, iar mai mult de două treimi din comerțul bilateral cu China se decontează în yuani sau ruble.

În prezent, yuanul reprezintă doar 2,19% din plățile globale, 3,5% din tranzacțiile valutare globale, 2,69% din rezervele deținute de băncile centrale și 12,28% din coșul de monede cu drepturi speciale de tragere al Fondului Monetar Internațional.

Cu toate acestea, China își extinde în mod constant influența și puterea economică la nivel mondial. Poziția sa de cel mai mare exportator de mărfuri din lume, care reprezintă aproximativ 18% din economia globală, îi dă avântul necesar săpării poziției dominante pe care SUA o are pe plan economic, la niel mondial.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Mesajul Președintelui Serbiei, Aleksandar Vučić, la Summitul Regional de la Tirana


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top