International
China va fi gazda celui de-al treilea Summit al Inițiativei Noul Drum al Mătăsii
Cel de-al treilea Summit al Noului Drum al Mătăsii va avea loc la Beijing, în zilele de 17 și 18 octombrie. Este așteptată prezența președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin
Gazda evenimentului este Președintele chinez Xi Jinping. Summitul de săptămâna viitoare nu va avea amploarea celor anterioare.
Ministerul de Externe chinez a confirmat prezența a reprezentanților a cel puțin 130 de țări și 30 de organizații globale. Ultima ediție a summitului a avut loc în 2019.
Noul Drum al Mătăsii este cel mai ambițios proiect de infrastructură din istoria modernă a umanității
Summitul din 2023 se va desfășura într-un format restrâns
Masa rotundă care a făcut parte din programul reuniunilor anterioare, nu va avea loc în acest an.
Beijingul a invitat doar un număr restrâns de lideri la forum. Lista îl include pe președintele rus Vladimir Putin, care a confirmat prezența în timpul unei întâlniri cu ministrul chinez de externe, Wang Yi la Sankt, la Sankt Petersburg, luna trecută. Vizitele externe ale președintelui rus sunt rare din momentul în care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva sa, fiind acuzat de comiterea de crime de război.
Printre invitați se află lideri ai partenerilor strategici ai Chinei din Asia de Sud-Est și Africa, cum ar fi președintele indonezian Joko Widodo, care a prezidat summitul ASEAN din luna septembrie și președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.
Li Kexin, șeful Departamentului pentru Afaceri Economice Internaționale al ministerului de externe, a declarat că forumul va fi „nu doar cel mai mare eveniment din cei 10 ani ai Inițiativei Noul Drum al Mătăsii, ci și o platformă importantă pentru toate părțile pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare și cooperare”.
Conferința de anul acesta va fi cu o zi mai scurtă decât evenimentele anterioare. Vor fi, de asemenea, mai puține discuții pe agendă, cu 9 forumuri tematice care urmează să fie organizate , față de 12 la edițiile anterioare . Trei dintre forumuri vor fi exclusiv pentru oficiali la nivel înalt, care vor discuta despre interconectivitate, dezvoltarea verde și economia digitală. S-a adăugat și cooperarea maritimă, o zonă pe care Beijingul a tratat-o cu prioritate în ultimii ani. Summitul CEO-ului, la care au participat ultima dată aproximativ 800 de directori executivi, va avea loc și de acestă dată.
Anunțul organizării summitului a venit la o zi după ce Beijingul a lansat o carte albă a BRI, întărindu-și angajamentul față de „planul general și designul său de nivel superior” pentru cooperarea internațională.
China a cheltuit sute de miliarde de dolari pentru infrastructura destinată proiectului de când Xi și-a pus semnătura pe proiect în 2013, iar eforturile depuse pentru a stimula relațiile comerciale cu partenerii săi de program vor continua.
Când Beijingul a găzduit ultima conferință, în 2019, 37 de șefi de stat și șapte reprezentanți la nivel înalt și organizații internaționale se numărau printre cei aproximativ 5.000 de delegați care au participat la eveniment.
