Connect with us

China va fi gazda celui de-al treilea Summit al Inițiativei Noul Drum al Mătăsii

RTX35WE7 scaled - Moldova Invest

International

China va fi gazda celui de-al treilea Summit al Inițiativei Noul Drum al Mătăsii

Cel de-al treilea Summit al Noului Drum al Mătăsii va avea loc la Beijing, în zilele de 17 și 18 octombrie. Este așteptată prezența președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin

Belt Road china - Moldova Invest

Gazda evenimentului este Președintele chinez Xi Jinping. Summitul de săptămâna viitoare nu va avea amploarea celor anterioare.

Ministerul de Externe chinez a confirmat prezența a reprezentanților a cel puțin 130 de țări și 30 de organizații globale. Ultima ediție a summitului a avut loc în 2019.

Noul Drum al Mătăsii este cel mai ambițios proiect de infrastructură din istoria modernă a umanității

Ediția de anul acesta va marca 10 ani de de la lansarea masivului plan de investiții Belt and Road Initiative(BRI). Până în decembrie 2022, investițiile totale în acest proiect erau de 962 de miliarde de dolari, din care 573 de miliarde în contracte de construcție , iar 389 de miliarde de dolari în investiții non-financiare.

Summitul din 2023 se va desfășura într-un format restrâns

Masa rotundă care a făcut parte din programul reuniunilor anterioare, nu va avea loc în acest an.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Economia germană a înregistrat o ușoară contractare în trimestrul al treilea. Care este cauza?

Beijingul a invitat doar un număr restrâns de lideri la forum. Lista îl include pe președintele rus Vladimir Putin, care a confirmat prezența în timpul unei întâlniri cu ministrul chinez de externe, Wang Yi la Sankt, la Sankt Petersburg, luna trecută. Vizitele externe ale președintelui rus sunt rare din momentul în care Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare împotriva sa, fiind  acuzat de comiterea de crime de război.

Printre invitați se află lideri ai partenerilor strategici ai Chinei din Asia de Sud-Est și Africa, cum ar fi președintele indonezian Joko Widodo, care a prezidat summitul ASEAN din  luna septembrie și președintele egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Pierderile semnificative ale companiilor de carduri de credit, în creștere rapidă. O perspectivă analitică de la Goldman Sachs

Li Kexin, șeful Departamentului pentru Afaceri Economice Internaționale al ministerului de externe, a declarat că forumul va fi „nu doar cel mai mare eveniment din cei 10 ani ai Inițiativei Noul Drum al Mătăsii, ci și o platformă importantă pentru toate părțile pentru dezvoltarea relațiilor de colaborare și cooperare”.

Conferința de anul acesta va fi cu o zi mai scurtă decât evenimentele anterioare. Vor fi, de asemenea, mai puține discuții pe agendă, cu 9 forumuri tematice care urmează să fie organizate , față de 12 la edițiile anterioare . Trei dintre forumuri vor fi exclusiv pentru oficiali la nivel înalt, care vor discuta despre interconectivitate, dezvoltarea verde și economia digitală. S-a adăugat și cooperarea maritimă, o zonă pe care Beijingul a tratat-o cu prioritate în ultimii ani. Summitul CEO-ului, la care au participat ultima dată aproximativ 800 de directori executivi, va avea loc și de acestă dată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   PRIMĂRIA IAȘI a contractat un credit bancar de 8,8 milioane de lei în scopul finalizării a 4 obiective de investiții

Anunțul organizării summitului a venit la o zi după ce Beijingul a lansat o carte albă a BRI, întărindu-și angajamentul față de „planul general și designul său de nivel superior” pentru cooperarea internațională.

China a cheltuit sute de miliarde de dolari  pentru infrastructura destinată proiectului de când Xi și-a pus semnătura pe proiect în 2013, iar eforturile depuse pentru a stimula relațiile comerciale cu partenerii săi de program vor continua.

Când Beijingul a găzduit ultima conferință, în 2019, 37 de șefi de stat și șapte reprezentanți la nivel înalt și organizații internaționale se numărau printre cei aproximativ 5.000 de delegați care au participat la eveniment.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top