Connect with us

45 milioane de euro de la UE pentru consolidarea legăturilor de transport dintre Republica Moldova și România

202d9999 0286 4d9a 8f1c ba366f373db4 - Moldova Invest

Republica Moldova

45 milioane de euro de la UE pentru consolidarea legăturilor de transport dintre Republica Moldova și România

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Uniunea Europeană a încheiat trei acorduri de grant în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei – Transporturi, alocând aproape 45 de milioane de euro pentru îmbunătățirea conectivității Republicii Moldova cu UE

Aceste acorduri au ca obiectiv îmbunătățirea legăturilor de transport dintre Republica Moldova și România, în conformitate cu rețeaua transeuropeană de transport (TEN-T). Proiectele se concentrează pe modernizarea infrastructurii de transport la punctele rutiere de trecere a frontierei, cum ar fi Ungheni, Albița-Leușeni și Reni-Giurgiulești-Galați.

Aceste investiții vor contribui la consolidarea coridoarelor de solidaritate între Uniunea Europeană și Ucraina, care sunt utilizate pentru transportul bunurilor exportate și importate de Ucraina și Republica Moldova, mai ales în contextul blocajului Rusiei asupra porturilor ucrainene de la Marea Neagră.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Care sunt cele mai productive ramuri ale industriei din Republicii Moldova?

“Mulțumită cooperării strânse dintre România și Republica Moldova, putem demara astăzi faza de implementare a trei proiecte foarte importante care vor spori în mod semnificativ capacitatea și vor facilita fluxurile de trafic de-a lungul frontierei dintre România și Republica Moldova. Este important ca aceste proiecte să fie implementate rapid, deoarece ele vor apropia și mai mult Republica Moldova, țară candidată, de Uniunea Europeană, oferind cetățenilor și întreprinderilor sale un acces mai ușor și mai rapid la piața noastră internă”, a afirmat comisarul pentru transporturi, Adina Vălean.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Polonia va oferi finanțări de până la 40.000 de dolari mai multor companii din Republica Moldova

Pe teritoriul României, vor fi modernizați 18 km de drum, cu scopul de a îmbunătăți serviciile vamale la punctul de trecere a frontierei Ungheni. În același timp, Republica Moldova va construi un nou drum de acces și va stabili un punct nou de trecere a frontierei.

Infrastructura existentă de ambele părți ale punctului de trecere a frontierei Albița-Leușeni va fi supusă modernizării pentru a optimiza gestionarea fluxurilor de trafic. Proiectul va implica, de asemenea, extinderea spațiilor de parcare din Giurgiulești și achiziționarea echipamentelor necesare pentru controlul vamal.

În cadrul întâlnirii de miercuri dintre comisarul Vălean și prim-ministrul Republicii Moldova, Dorin Recean, au fost abordate aspectele legate de conectivitatea de transport între Uniunea Europeană și Republica Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ambasadorul Chinei în România, Han Chunlin, a participat la evenimentul de inaugurare a Institutului Confucius din cadrul UMF G. T. Popa din Iași

De asemenea, a fost recent lansată o nouă solicitare de propuneri în cadrul Mecanismului pentru Interconectarea Europei – Transporturi, care va pune la dispoziție peste 7 miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare a infrastructurii feroviare, rutiere, de navigație internă și porturi maritime sau interioare.

În premieră, entitățile din Republica Moldova au acum posibilitatea de a se înscrie direct pentru a solicita finanțare de la Uniunea Europeană în cadrul acestei cereri de propuneri, ca urmare a semnării Acordului de Asociere Mecanismul pentru Interconectarea Europei la începutul acestui an.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top