Connect with us

A fost finalizat proiectul “Îmbunătățirea calității și capabilității acțiunilor comune în situații de urgență în zona transfrontalieră” 

WhatsApp Image 2023 07 18 at 13.46.26 - Moldova Invest

Republica Moldova

A fost finalizat proiectul “Îmbunătățirea calității și capabilității acțiunilor comune în situații de urgență în zona transfrontalieră” 

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, în parteneriat cu Consiliul Raional UNGHENI, anunţă finalizarea proiectului „Îmbunătățirea calității și capabilității acțiunilor comune în situații de urgență în zona transfrontalieră”, finanțat prin Programul Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020

Partenerii au realizat acțiuni comune între cele două țări pentru prevenirea dezastrelor naturale sau antropice, investind în mijloace și echipamente tehnice specifice pentru intervenții de urgență în beneficiul Consiliului Raional Ungheni și Serviciului pentru Situații Excepționale din Ungheni, respectiv achiziția unei autospeciale pentru stins incendii cu o capacitate de 3000 l și a altor echipamente necesare pentru intervenții la inundații. Totodată, au întreprins acțiuni comune pentru prevenirea inundațiilor prin împădurirea/reîmpădurirea albiilor râurilor Prut și Siret care traversează zona de intervenție selectată.

De asemenea, în cadrul proiectului s-au desfășurat campanii și alte acțiuni care au vizat educarea și promovarea voluntariatului în rândul populației pentru a sensibiliza cetățenii cu privire la importanța acțiunilor de prevenire. În cadrul campaniilor de împădurire, cu ajutorul a peste 430 voluntari din localitățile vizate de proiect, al Direcțiilor Silvice și al Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Iași, Vaslui și Botoșani, s-au plantat 6347 puieți de plop alb, salcie, paltin, gorun, cireș și frasin, în lunca Prutului și lunca Siretului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de peste 14.5 milioane de lei pentru restaurarea Conacului Emil Racoviță din Vaslui

Grupul țintă al proiectului a fost reprezentat de 11 servicii de urgență voluntare, identificate în zona transfrontalieră a proiectului, precum și în bazinul Siret: Județul Botoșani – Coțușca, Românești, Ștefănești, Județul Iași – Bivolari, Trifești, Lespezi, Pașcani, Județul Vaslui – Lunca Banului, Berezeni, Fălciu, Raionul Ungheni – Sculeni (zona de competență – Sculeni, Cioropcani, Petrești, Buciumeni). În acest sens, proiectul s-a axat pe formarea echipelor de voluntari din unitățile de pompieri sau instituții în caz de urgență și promovarea unei culturi de voluntariat și implicare civică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Secția de Psihiatrie a Spitalului Județean Bacău, complet transformată!

Asociația de Dezvoltare Intercomunitară EURONEST, împreună cu partenerul, a desfășurat o campanie amplă de informare publică cu privire la măsurile de prevenire a dezastrelor, în special în cele 10 unități școlare din localitățile vizate de proiect, la fiecare sesiune participând peste 60 de elevi.

În plus, au fost organizate 4 schimburi de bune practici între pompierii profesioniști din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență din județele Iași, Botoșani și Vaslui, cei ai Direcției pentru Situații Excepționale Ungheni și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din cele 10 localități vizate de proiect. Schimburile de bune practice s-au desfășurat la sediul Primăriei Orașului Pașcani, al Primăriei Orașului Ștefănești, la Consiliul Județean Vaslui și la sediul Raionului Ungheni.

În cadrul proiectului s-a organizat o masa rotundă dedicată promovării voluntariatului, creșterii vizibilității și credibilității societății civile și dezvoltării de parteneriate între autoritățile locale și societatea civilă. La evenimentul desfășurat la Consiliul Județean Iași au participat 35 persoane, reprezentanți ai unităților de Servicii Voluntare pentru Situații de Urgență din localitățile Lunca Banului, Berezeni, Fălciu, Trifești, Bivolari, Lespezi, Pașcani, Ștefănești, Românești, Coțușca, specialiști din cadrul Inspectoratelor pentru Situații de Urgență ale județelor Vaslui, Botoșani, Iași și din cadrul Direcției Situații Excepționale Ungheni, Republica Moldova, precum și reprezentanți ai societății civile (GAL-uri, ZMI etc.).

Moldova Invest îți recomandă și ...   Dorin Recean s-a întâlnit cu Christopher W. Smith, secretarul adjunct pentru Afaceri Est-Europene al SUA

Un alt rezultat al proiectului l-a reprezentat elaborarea unui Plan și a unei Strategii comune de intervenție în zona transfrontalieră cu participarea serviciilor voluntare de pompieri și promovarea culturii voluntariatului la nivelul comunităților, ca instrument de prevenire și limitare a efectelor situațiilor de urgență.

Valoarea totală a proiectului, derulat în perioada 27.02.2021 – 21.07.2023, a fost de 325.000 euro, din care contribuția Uniunii Europene a fost de 292.500 euro (finanțare nerambursabilă).


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top