Connect with us

Au avut loc primele tranzacții făcute de companiile din Republica Moldova, pe piața liberă a gazelor naturale, prin intermediul platformei deținute de Bursa Română de Mărfuri!

gaz - Moldova Invest

Republica Moldova

Au avut loc primele tranzacții făcute de companiile din Republica Moldova, pe piața liberă a gazelor naturale, prin intermediul platformei deținute de Bursa Română de Mărfuri!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

BRM EAST ENERGY, compania moldovenească deținută de Bursa Română de Mărfuri, a anunțat că a realizat cu succes primele tranzacții pe piața liberă a gazelor naturale în Republica Moldova.

Aceasta reprezintă o noutate pe piața moldovenească, dar este o practică obișnuită pe piețele de gaze naturale din Uniunea Europeană.

Tranzacțiile au avut loc în luna iunie 2023 pe Piața produselor standardizate pe termen mediu și lung – GasForward, prin licitație publică pe ringul Simplu Competitiv. Procedura de tranzacționare a fost aprobată de ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în Energie) conform comunicatului de presă al companiei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova lansează licitații pentru energie regenerabilă în parteneriat cu Uniunea Europeană

Primele companii moldovenești care au realizat tranzacții cu succes pe platforma gestionată de BRM EAST ENERGY au fost Transautogaz și Natural Gaz DC, iar cele mai mari cantități au fost tranzacționate de National Power Corp.

Toate cantitățile de gaze naturale tranzacționate au provenit exclusiv de pe piața europeană, conform reprezentanților BRM EAST ENERGY.

Prețul mediu rezultat din aceste tranzacții a fost de 1.185 lei/MWh, echivalentul a 12,49 lei/m3 de gaze naturale, fără TVA.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bani europeni, folosiți pentru forțele de ordine publică moldovene


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top