Connect with us

BNM a anunțat deciziile cheie de politică monetară pentru consolidarea economiei Moldovei

image 2023 12 22 26774444 0 anca dragu scaled - Moldova Invest

Republica Moldova

BNM a anunțat deciziile cheie de politică monetară pentru consolidarea economiei Moldovei

În cadrul ședinței din 6 februarie 2024, Comitetul Executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a adoptat hotărâri esențiale pentru orientarea și consolidarea economiei naționale prin intermediul politicii monetare

Decizii cheie:
1. Rata de bază: Prin vot unanim, s-a decis stabilirea ratei de bază la 4,25% anual pentru principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt.

2. Ratele de dobândă:
a) Creditele overnight: 6,25% anual.
b) Depozitele overnight: 2,25% anual.

3. Normele rezervelor obligatorii:
Se menține norma rezervelor obligatorii la 33,0% pentru mijloacele atrase în lei moldovenești și valută neconvertibilă.
Se menține norma rezervelor obligatorii la 43,0% pentru mijloacele atrase în valută liber convertibilă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Prioritizarea voucherelor energetice din PNRR. Cum se acordă și cine sunt beneficiarii

Consolidarea performanțelor economice:
Decizia BNM vine în contextul stabilizării inflației în intervalul țintei pentru a treia lună consecutiv în luna decembrie 2023. Aceasta stimulează cererea agregată, contribuind la echilibrarea economiei și ancorarea așteptărilor inflaționiste.

BNM își propune menținerea inflației în intervalul de ±1,5 puncte procentuale de la ținta de 5,0%, considerat optim pentru creșterea și dezvoltarea pe termen mediu a Republicii Moldova.

Inflație și performanțe economice:
Inflația anuală a atins 4,2% în decembrie 2023, cu o scădere de 4,4 puncte procentuale față de septembrie. Acest rezultat, puțin sub așteptări, se datorează, în principal, reducerii neanticipate a tarifului la energie electrică și compensațiilor acordate populației pentru resurse energetice în perioada rece a anului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Una dintre primele case de avocatură înființate în România deschide un birou la Chişinău! Obiectivul, o cifră de afaceri cumulată de peste 2,5 milioane de euro pentru 2024

Măsurile anterioare de politică monetară, împreună cu aprecierea leului și scăderea prețurilor regionale, au contribuit semnificativ la reducerea inflației.

Context global și perspective:
Economia mondială se prezintă fragmentată în 2024, cu divergențe între SUA și zona euro. Criza imobiliară din China și evenimentele din Orientul Mijlociu și Marea Roșie generează incertitudini. Cu toate acestea, BNM menține un echilibru între susținerea creșterii și gestionarea riscurilor.

Activitate economică internă:
În trimestrul III 2023, activitatea economică a crescut cu 2,6% anual, datorită recoltei bogate și evoluției pozitive în sectorul financiar, comunicații și construcții.

Condiții monetare și prognoze:
Lichiditatea excesivă în sectorul bancar a scăzut în trimestrul IV 2023. Prognozele indică o cerere externă slabă, iar inflația va oscila în jurul țintei de 5,0% anual.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Republica Moldova (USMF) a inaugurat Laboratorul de Patologie Digitală

Raportul asupra inflației, februarie 2024:
Raportul va fi prezentat pe 13 februarie 2024, oferind o analiză detaliată a situației economice și prognoza inflației pe termen mediu.

Viitorul politicii monetare:
BNM se angajează să mențină stabilitatea economică. Următoarea ședință a Comitetului Executiv privind politica monetară va avea loc pe 21 martie 2024, conform calendarului aprobat.

BNM continuă să adopte măsuri prudente pentru promovarea creșterii și dezvoltării economice durabile în Republica Moldova.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top