Connect with us

Cât au costat deplasările Maiei Sandu în afara țării?

maia sandu deplasari - Moldova Invest

Republica Moldova

Cât au costat deplasările Maiei Sandu în afara țării?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Începând cu mijlocul lunii ianuarie 2023, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a început deplasările de lucru, iar întâmplarea a făcut ca acestea să fie deschise de una dintre cele mai costisitoare vizite externe – Summitul Economic Mondial de la Davos, dar să le luăm pe rând. Sumele sunt exprimate în lei moldovenești.

Timp de 12 luni, Maia Sandu a efectuat 21 de călătorii peste hotare, iar toate acestea au presupus cheltuieli de 526.800 de lei din bugetul aparatului președintelui R. Moldova.

La acestea se adaugă deplasările de serviciu în străinătate efectuate de personalul Aparatului Prezidențial, la care nu a participat șefa statului, și care în 2023 au fost 41 la număr. În total, anul trecut au fost cheltuiți de Președinție 825.300 de lei. Precizăm că bugetul aparatului președintelui prevedea pentru anul 2023, pentru deplasările de serviciu în străinătate, suma de 700.000 de lei.

Potrivit datelor publicate pe pagina Președinției, cei mai mulți bani, în cazul acestor călătorii, sunt cheltuiți pentru zboruri – 251.900 de lei, iar cei mai puțini sunt acordați pentru cazare – 93.600 de lei. Între cele două se află costurile pentru diurne, care în 2023 au ajuns la un total de 181.000 de lei.

De la Kiev la Chicago, unul din traseele Maiei Sandu

Cele mai multe dintre aceste călătorii, 11 la număr, au fost efectuate în scopul participării într-o vizită oficială de lucru. De asemenea, acestea au fost și deplasările pentru care au fost cheltuiți cei mai mulți bani. Șefa statului a mers la Montreal, Chicago, Haga, Lisabona, Varșovia, Praga, Kiev, Berna, Zurich și de trei ori la București.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Asociația UVV RGD ”Valul lui Traian” a organizat primul eveniment dedicat promovării vinurilor cu Indicație Geografică Protejată

Tot în anul 2023, Maia Sandu a participat la șase Summituri. Printre acestea se numără Summitul Consiliului European de la Reykjavik, Summitul de la Salzburg, de la Bucea, Summitul Economic Mondial de la Davos și Summitul Comunității Politice Europene din Granada, Spania. Participarea la aceste reuniuni a variat de la zero lei cheltuiți la peste 67.000 de lei.

Iar ultima categorie a vizitelor întreprinse de președinta țării este cea în care a luat parte la întruniri internaționale pe diferite tematici, cum ar fi participarea la ceremonia de încoronare a Regelui Charles al III-lea, de la Londra, pentru care au fost cheltuiți peste 22.000 de lei.

Lista continuă cu participarea la Forumul Strategic de la Bled, din Slovenia, dar și la reuniunea de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, din Grecia. Maia Sandu a mai luat parte la lucrările celei de-a 59-a ediții a Conferinței de Securitate de la Munchen, care a implicat costuri de 43.000 de lei, și la cea de-a 78-a sesiune a Adunării Generale a Națiunilor Unite.

Precizăm că în toate aceste deplasări șefa statului a fost însoțită de cel puțin un consilier prezidențial. În unele cazuri, numărul persoanelor delegate pentru călătorie putea ajunge la trei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   SUA va investi în securitatea energetică a Republicii Moldova

De la deplasări gratuite, la foarte scumpe

Pe axa cheltuielilor generate de deplasările președintei, sumele variază de la zero lei până la aproape 100.000 de lei.

Cea mai costisitoare călătorie de serviciu a avut loc în luna ianuarie 2023 la Davos, Elveția, pentru participarea la lucrările Summitului Economic Mondial. Costul total al acestei deplasări a fost de 67.500 de lei. Detaliat, aceasta a inclus 22.700 de lei pentru diurne, 26.100 de lei pentru cazare și 18.700 de lei pentru transportul aerian.

Tot din categoria deplasărilor cu costuri ridicate se remarcă vizita de lucru în orașele Berna și Zurich, din octombrie 2023, care a însemnat 58.300 de lei. La o diferență mică de această sumă se situează călătoria în scop profesional la Montreal, Canada – 55.600 de lei.

În contrast, există deplasări pentru care nu s-a cheltuit niciun leu, și în 2023 au fost două astfel de călătorii. Acestea au fost Summitul de la Bucea, în luna martie, și participarea la reuniunea de lucru a șefilor de stat și de guvern din Sud-Estul Europei și Balcanii de Vest, din Grecia.

Bucureștiul este orașul în care Maia Sandu a efectuat cele mai multe vizite de lucru repetate, iar costurile pentru aceste deplasări variază în jur de 14.000 de lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Taxe mai mici percepute de România, pentru importurile și exporturile de energie electrică din și către Republica Moldova și Ucraina

Cât de mari au fost cheltuielile?

În anul 2022, cheltuielile administrației prezidențiale pentru vizitele externe au totalizat 514.403 de lei, reprezentând mai puțin de jumătate din suma de 1.052.700 de lei, alocată atunci din bugetul Președinției. Totuși, în comparație cu costurile înregistrate pentru deplasările din anul 2023, acea sumă este mai mică cu 12.000 de lei.

În același timp, cheltuielile pentru călătoriile în scop de lucru peste hotare sunt mai reduse în comparație cu cele ale fostului președinte Igor Dodon. Conform datelor publicate de Centrul de Politici și Reforme, sumele alocate bugetar pentru cheltuielile legate de deplasările lui Dodon au fost de 1.135.479 de lei în 2017, 1.325.958 de lei în 2018 și 257.000 de lei în 2019, fiind mult sub nivelul celor ale actualei președinte.

În plus, portalul de investigații românesc, Recorder, a comparat costurile de călătorie ale mai multor președinți europeni, prezenți la încoronarea Regelui Charles al III-lea, desfășurată în perioada 4-6 mai. Potrivit reprezentanților prezidențiali, șefa statului a călătorit spre Londra cu o cursă aeriană de linie aleasă din cinci oferte, optându-se pentru cea mai ieftină dintre ele. Alți șefi de state europene au optat și ei pentru curse aeriene de linie, care în comparație cu biletul procurat pentru Maia Sandu, au fost mai costisitoare.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top