Connect with us

Comisia Europeană a acordat Republicii Moldova un sprijin ajutor financiar în valoare de 72,5 milioane de euro

news0 big 1 - Moldova Invest

Republica Moldova

Comisia Europeană a acordat Republicii Moldova un sprijin ajutor financiar în valoare de 72,5 milioane de euro

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Republica Moldova a primit sprijin financiar sub formă de împrumut în valoare de 50 de milioane de euro și granturi în valoare de 22,5 milioane de euro de la Comisia Europeană

Republica Moldova a primit un împrumut de 50 de milioane de euro din asistența macrofinanciară oferită de Comisia Europeană. În plus, până la finalul acestei luni, instituția europeană intenționează să deblocheze încă 22,5 milioane de euro sub formă de granturi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cahul Business Summit 2024: Platforma de Dezvoltare Economică pentru Regiunea de Sud a Republicii Moldova

Conform unui comunicat al Comisiei Europene, această asistență reprezintă un sprijin financiar suplimentar pentru Republica Moldova, care a suferit consecințele grave ale războiului dintre Rusia și Ucraina, precum și probleme în domeniul securității energetice.

Prin acest împrumut, Republica Moldova va putea acoperi o parte din nevoile suplimentare de finanțare pentru acest an și va putea asigura stabilitatea macroeconomică. De asemenea, se dorește să ajute Chișinăul să implementeze noi reforme și să progreseze pe calea europeană, alături de programul existent al Fondului Monetar Internațional pentru Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   China se îndreaptă spre o creștere a expedierii calculatoarelor echipate cu inteligență artificială

Susținerea este acordată în urma constatării Comisiei Europene că Republica Moldova și-a respectat angajamentele față de Uniunea Europeană. Republica Moldova a făcut progrese semnificative în consolidarea securității energetice prin adoptarea unui plan de acțiune specific pentru sezonul rece care se apropie.

De asemenea, Chișinăul a întărit gestionarea sectorului public și a avut progrese notabile în ceea ce privește respectarea statului de drept, cu dezvoltări favorabile referitoare la numirea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii și în Consiliul Superior al Procurorilor.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova intenționează să își consolideze relațiile cu China, afirmă viceprim-ministrul

În plus, Comisia Europeană a observat că această țară a luat măsuri semnificative pentru a spori mediul de afaceri, introducând un program nou pentru antreprenoriat și o strategie pentru a se adapta la transformarea digitală.

Ajutorul macrofinanciar acordat Republicii Moldova se ridică la 295 de milioane de euro, dintre care 220 de milioane de euro reprezintă împrumuturi și 75 de milioane de euro constau în granturi.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top