Connect with us

Comisia Europeană a redirecționat fondurile dedicate iniţial cooperării cu Rusia şi Belarus, către Moldova și Ucraina!

ursula von der leyen euro 1 - Moldova Invest

Republica Moldova

Comisia Europeană a redirecționat fondurile dedicate iniţial cooperării cu Rusia şi Belarus, către Moldova și Ucraina!

Comisia Europeană a anunțat că va redirecționa suma de 135 de milioane de euro, inițial alocată pentru programele cu Rusia și Belarus, către cooperarea cu Ucraina și Republica Moldova.

Aceste fonduri provin din Instrumentul pentru Vecinătate, Dezvoltare și Cooperare Internațională și fuseseră inițial destinate programelor Interreg NEXT 2021-2027 cu Rusia și Belarus. Totuși, dată fiind situația actuală generată de războiul Rusiei în Ucraina, Comisia Europeană a decis să reorienteze aceste resurse către programe Interreg cu Ucraina și R. Moldova, în aceeași perioadă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Care sunt cele mai productive ramuri ale industriei din Republicii Moldova?

Elisa Ferreira, comisarul european pentru reforme, a subliniat că această schimbare în direcția fondurilor este o consecință a „războiului brutal al Rusiei împotriva Ucrainei”. Aceste fonduri vor contribui la dezvoltarea infrastructurii de transport transfrontalier, îmbunătățirea serviciilor medicale, proiecte educaționale și de cercetare, promovarea incluziunii sociale și consolidarea capacității instituționale a autorităților publice din Ucraina și Republica Moldova, dar și la facilitarea exportului de cereale al Ucrainei prin țările vecine membre ale Uniunii Europene, cunoscute ca „coridoare de solidaritate”.

După declanșarea conflictului din Ucraina și în urma suspendării cooperării Uniunii Europene cu Rusia și Belarus în cadrul programelor Interreg pentru perioada 2021-2027, Comisia Europeană a redistribuit deja 26 de milioane de euro pentru sprijinirea programelor de cooperare cu Ucraina și Republica Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   În 2023, salariul mediu net anual din România a înregistrat o creștere semnificativă de 20%, ceea ce reprezintă o dublare față de rata inflației și cel mai rapid ritm de creștere din ultimii 10 ani


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top