Președintele României, Klaus Iohannis, a participat joi, 17 octombrie 2024, la reuniunea Consiliului European, desfășurată la Bruxelles, Belgia. Pe agenda discuțiilor au fost incluse subiecte precum situația din Ucraina, evoluțiile din Orientul Mijlociu, competitivitatea Uniunii Europene și gestionarea provocărilor legate de migrație.
În plus, liderii europeni au abordat teme referitoare la Republica Moldova, Georgia, susținerea sistemului multilateral și a ordinii internaționale bazate pe reguli, prețurile crescute din domeniul energiei și alte aspecte legate de relațiile externe ale UE, conform comunicatului Administrației Prezidențiale a României.
Președintele Klaus Iohannis a apreciat decizia liderilor de a respecta angajamentele UE asumate în cadrul G7, în special acordarea unui împrumut financiar Ucrainei. În contextul apropierii iernii, Președintele Iohannis a subliniat importanța sprijinului acordat Ucrainei și Republicii Moldova în sectorul energetic, inclusiv prin consolidarea interconectării acestor state cu Uniunea Europeană.
Consiliul European și-a reafirmat susținerea fermă pentru parcursul european al Republicii Moldova și pentru progresul acesteia pe calea reformelor și stabilității. De asemenea, s-a reiterat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova.
”Preşedintele României a salutat decizia liderilor de a da curs angajamentului luat de către UE la nivelul G7, în sensul acordării împrumutului financiar Ucrainei. De asemenea, din perspectiva apropierii iernii, Preşedintele Klaus Iohannis a tras un semnal de alarmă cu privire la nevoia sprijinirii atât a Ucrainei, cât şi a Republicii Moldova în domeniul energetic, inclusiv prin avansarea interconectivităţii celor două state cu Uniunea Europeană.”, a mai transmis Administraţia Prezidenţială.
Șefii de stat și de guvern din UE au condamnat intervențiile Federației Ruse în procesele democratice din Republica Moldova și au salutat adoptarea celui de-al treilea pachet de sancțiuni împotriva celor responsabili de acțiuni care subminează suveranitatea și independența acestei țări.
Președintele României a pledat pentru transmiterea unui mesaj clar din partea UE de susținere a Republicii Moldova în procesul de integrare europeană, mai ales în contextul alegerilor de la Chișinău, și a condamnat tentativele de destabilizare orchestrate de Federația Rusă.
Sprijinul european pentru Republica Moldova trebuie să fie oferit pe toate planurile necesare – economic, financiar și de securitate. Președintele Klaus Iohannis a salutat recenta vizită a Președintelui Comisiei Europene la Chișinău și lansarea unui Plan de Creștere pentru Republica Moldova.
Consiliul European şi-a reafirmat sprijinul deplin pentru traseul european al Republicii Moldova şi pentru progresul acesteia pe calea reformelor şi a stabilităţii. De asemenea, Consiliul a reiterat susţinerea faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova. Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au condamnat ingerinţele Federaţiei Ruse în procesele democratice din Republica Moldova şi au salutat adoptarea celui de-al treilea pachet de sancţiuni împotriva celor responsabili de acţiuni menite să submineze suveranitatea şi independenţa Republicii Moldova”, a transis instituţia citată.