Connect with us

Consumatorii din Republica Moldova vor utiliza gaze naturale importate din Statele Unite ale Americii

gaze naturale lichefiate SUA - Moldova Invest

Republica Moldova

Consumatorii din Republica Moldova vor utiliza gaze naturale importate din Statele Unite ale Americii

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Astăzi și mâine, consumatorii din Republica Moldova vor utiliza gaze naturale importate din Statele Unite ale Americii, în cadrul unui proiect de testare desfășurat de societatea pe acțiuni Energocom

Volumul de 2,6 milioane de metri cubi de gaze naturale lichefiate va fi livrat prin portul grecesc Alexandroupolis, ulterior fiind distribuit prin conductele din Grecia, Bulgaria și România.

Această inițiativă vine în contextul în care Republica Moldova își explorează opțiunile de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale. Directorul interimar al SA Energocom, Victor Bînzari, a explicat că această testare are scopul de a evalua posibilitatea de a integra gazele naturale lichefiate în mixul energetic al țării. Acesta a subliniat că este important să se exploreze mai multe surse de aprovizionare pentru a obține cele mai bune condiții și prețuri pentru consumatori.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în 2024 de subvenții de 1,6 miliarde de lei moldovenești pentru dezvoltarea afacerilor în domeniu

Deși detalii precise despre costuri nu au fost divulgate din motive comerciale, Bînzari a asigurat că prețul este competitiv și aproape de nivelul pieței actuale. Totodată, experții au remarcat că un astfel de pas ar putea contribui la securitatea energetică a Republicii Moldova, reducând dependența de un singur furnizor, cum ar fi Gazprom.

Ion Preașcă, jurnalist și expert în energetică, a subliniat importanța acestui demers, evidențiind faptul că gazele naturale din SUA sunt considerabil mai ieftine decât cele din Europa. Preașcă a sugerat că diversificarea surselor de aprovizionare ar putea aduce beneficii semnificative Republicii Moldova în ceea ce privește costurile și securitatea energetică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   ADR Nord va susţine dezvoltarea infrastructurii subzonei Soroca a ZEL Ungheni-Business

Colaborarea între SA Energocom și compania grecească DEPA a început în aprilie 2023, iar în ultimul an au fost câștigate mai multe licitații pentru livrarea gazelor în Republica Moldova. Această evoluție marchează o mișcare strategică în cadrul eforturilor Republicii Moldova de a-și diversifica sursele de aprovizionare cu energie.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top