Connect with us

De ce se inundă Mina din Chișinău? „Stăm pe o mare subterană”

mina chisinau - Moldova Invest

Republica Moldova

De ce se inundă Mina din Chișinău? „Stăm pe o mare subterană”

Zilnic, se pompează până la 7.200 de metri cubi de apă din Mina din Chișinău. Numai în cursul anului trecut, cheltuielile pentru electricitate au depășit un milion și jumătate de lei.

Cu toate că costurile sunt considerabile, ele sunt inevitabile, deoarece procesul de inundare a minei nu poate fi oprit. Cauza acestei situații o reprezintă extracțiile anterioare, care au fost proiectate greșit.

Sergiu Lungu, administratorul întreprinderii municipale, a povestit că, în perioada anilor 1970 – 1990, cantități mari de apă erau pompate în scopuri industriale de fosta uzină Mezon, din sectorul Râșcani al capitalei. Atunci când s-a proiectat mina, nu s-a luat în considerare adâncimea bazinelor acvatice. Mai exact, nu s-a analizat riscul ca, în situația în care Mezon ar fi încetat să mai pompeze aceleași cantități de apă, mina să fie inundată. Astfel, după închiderea uzinei, în jurul anului 1994, mina a început să fie inundată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ambasadorul Poloniei la Chișinău, Tomasz Kobzdej: „Republica Moldova trebuie să investească în apărare și să caute noi parteneriate”

„Erau excavații unde în genere nu aveai acces, adică era până la tavan apa. Acum, în zonele care sunt în proces de distrugere, este acces mai liber, se poate de evaluat măcar vizual, adică altfel de preluat informația.”

Din cauza acumulărilor excesive de apă, au fost afectați pereții subterani ai minei. Rezistența minei este în pericol, însă gradul exact al acestui pericol nu este cunoscut, deoarece lipsa resurselor financiare a condus la absența unei expertize tehnice actualizate. Ultima expertiză tehnică a fost efectuată în anul 2002, iar în urma acesteia au fost identificate câteva zone periculoase.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Program de vouchere pentru electrocasnice, lansat la Chișinău. Cât vor primii cetățenii pentru achiziția de echipamente noi?

Zilnic, se pompează până la 7.200 de metri cubi de apă, iar costurile pentru electricitate, doar pentru anul trecut, au constituit 1,6 milioane de lei moldovenești.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top