Connect with us

Dezvoltarea agroindustrială în Raionul Dubăsari: Ministrul Bolea susține colaborarea și modernizarea în agricultură

366805286 680366700786733 3865605870086709171 n - Moldova Invest

Republica Moldova

Dezvoltarea agroindustrială în Raionul Dubăsari: Ministrul Bolea susține colaborarea și modernizarea în agricultură

În 2022, în raionul Dubăsari au fost alocate aproximativ 60 de milioane de lei pentru investiții în sectorul agricol, dintre care aproximativ 30 de milioane de lei reprezintă contribuția guvernului

În dialogurile purtate cu fermierii din regiunea Dubăsari, ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Vladimir Bolea, i-a încurajat pe aceștia să își concentreze resursele financiare pentru a adăuga valoare produselor lor, dat fiind că regiunea este recunoscută pentru calitatea superioară și volumul mare al recoltelor de legume.

De asemenea, le-a sugerat să se inspire din experiența internațională în ceea ce privește investițiile, încurajând formatul de colaborare și cooperare, așa cum este menționat în comunicatul emis de MAIA.

“Colaborarea între producători reprezintă o soluție simplă, accesibilă și potrivită pentru fermierii mici. Prin organizarea în cooperative, agricultorii își reduc costurile și pot beneficia de subvenții mai mari. Aceasta este abordarea utilizată în țările cu agricultură dezvoltată, care aduce rezultate economice semnificative”, a subliniat Vladimir Bolea.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Agenția Executivă Europeană pentru Sănătate și Digital (HaDEA) a anunțat lansarea unui nou apel pentru #DigitalEUProgramme

Pe parcursul zilei, oficialul a vizitat mai multe afaceri agricole. Prima oprire a fost la domeniile lui Victor Vutcărău, care s-a concentrat în ultimele două decenii pe dezvoltarea viticulturii. Afacerea sa se specializează în producția de butași de viță-de-vie aclimatizați, gestionând peste 100 de soiuri de viță-de-vie în prezent.

Victor Vutcărău a menționat că cei care achiziționează butașii oferiți de el revin cu recenzii pozitive, dat fiind că plantele sunt robuste și asigură recolte generoase. De asemenea, a împărtășit viziunile sale privind dezvoltarea afacerii, exprimând dorința ca materialul săditor produs să fie comercializat nu doar pe piețele est-europene, ci și în țările UE, unde prețurile pot fi semnificativ mai mari.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Lansarea Proiectului „IMMUrban” la Suceava: un sprijin major pentru antreprenorii sociali și comunitățile locale

Ulterior, Vladimir Bolea a mers la o fermă de vaci din satul Holercani, gestionată de Roman Chirică. Fermierul a înțeles importanța specialiștilor în domeniul sanitar-veterinar într-o fermă și necesitatea investițiilor în modernizarea și automatizarea proceselor.

De la înființarea fermei în 2014 și până în prezent, Roman Chirică a realizat investiții anuale, acestea contribuind la creșterea performanțelor. În tot acest interval, statul l-a sprijinit prin subvenții. Cu toate acestea, antreprenorul plănuiește încă modernizarea grajdurilor pentru a oferi condiții mai bune celor 200 de vaci.

Conform spuselor sale, vacile au fost achiziționate din Olanda și România. Randamentul producției de lapte este susținut de un regim alimentar adecvat. Astfel, fermierul obține în medie 25 de litri de lapte de la o vacă. Producția obținută este livrată la unitățile de procesare.

Vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că un instrument suplimentar de finanțare a proiectelor din sectorul zootehnic va fi proiectul AGGRI, dezvoltat în parteneriat cu Banca Mondială.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ciolacu speră ca 140 km din autostrada Moldovei să fie dați în circulație în 2024

Ultima oprire a fost la o afacere legumicolă în satul Ustia, din raionul Dubăsari, deținută de Ion Sclifos. Agricultorul și-a dat seama că poate obține o cantitate mai mare de legume prin implementarea unui sistem de irigare. Astfel, a analizat raportul între costuri și creșterea producției pe care o poate obține și a decis să construiască un astfel de sistem în scară mică.

Vicepremierul Vladimir Bolea a menționat că, pe lângă creditul obținut prin intermediul proiectului Livada Moldovei pentru dotarea cu sistem de irigare, inițiativa va fi sprijinită și prin AIPA.

O altă investiție recentă a agricultorului este instalarea panourilor fotovoltaice pentru a elimina costurile cu energia electrică utilizată în depozitul frigorific și în procesele de sortare, spălare și ambalare a producției.

SURSA: agroexpert.md


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top