Connect with us

Economia Republicii Moldova va înregistra o creștere cu 1.7%. Care este prognoza economică a Ucrainei

MixCollage 17 Nov 2023 10 37 AM 5211 - Moldova Invest

Republica Moldova

Economia Republicii Moldova va înregistra o creștere cu 1.7%. Care este prognoza economică a Ucrainei

În acest an, pentru prima oară, raportul anual (European Economic Forecast) nu numai anticipează evoluțiile economice, ci analizează și starea actuală a economiilor țărilor Uniunii Europene

Acesta ia în considerare și economia Republicii Moldova, precum și cea a Ucrainei și a statelor din Balcanii care aspiră la aderarea la Uniunea Europeană.

Raportul constată că, în fața unor crize multiple și după peste un an de contracție economică, se prevede că economia Moldovei va reveni la creștere în a doua jumătate a anului. Inflația mai redusă, o politică monetară mai relaxată și o producție agricolă mai solidă sunt anticipate să stimuleze consumul privat și investițiile. De asemenea, se estimează că deficitul fiscal va înregistra o ușoară scădere.

Anul trecut, economia Moldovei a înregistrat o contractare de 5%, în principal din cauza reducerii consumului privat, generată de creșterea inflației cauzată de majorarea prețurilor la alimente și energie, ceea ce a dus la o diminuare a veniturilor gospodăriilor. Investițiile au scăzut, de asemenea, atât din cauza politicilor monetare restrictive, cât și din cauza creșterii incertitudinii, ca rezultat al conflictului de agresiune rusesc împotriva Ucrainei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Producătorul de țevi PALPLAST din Republica Moldova va fi achiziționat de TERA PLAST, cea mai mare firmă de profil din România

Potrivit analizei, prognoza pentru creșterea reală a PIB-ului în 2023 este de 1,7%, cifră mai mică decât estimarea făcută de Guvernul de la Chișinău, și a fost revizuită în scădere în comparație cu prognoza din primăvara anului 2023.

„Acest lucru reflectă contracția continuă a producției în prima jumătate a anului (-2,3% an/a), deoarece scăderea salariilor reale a continuat să influențeze consumul privat, iar exporturile agricole au avut de suferit ca urmare a recoltei slabe din 2022. Perspectivele de creștere pentru 2023 sunt cu toate acestea, pozitive datorită creșterii proiectate a consumului privat în a doua jumătate a anului, susținută de o inflație mai scăzută și de creșterea continuă a ocupării forței de muncă”, estimează Comisia.

Datele publicate relevă că Republica Moldova va înregistra una dintre cele mai mici creșteri economice între cele opt state candidate la aderare la UE, inclusiv Turcia.

Doar Bosnia și Herțegovina este de așteptat să aibă o creștere mai mică – cu doar 1,5%, în timp ce Macedonia de Nord – 2%, Serbia – 2,2%, Albania – 3,5%, Turcia – 4,2%, Ucraina – 4,8%, iar Muntenegru – 4,9%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Trei companii, interesate de construcția magistralei de apă Chișinău-Strășeni-Călărași

Prognozele pentru 2024 sunt mai optimiste – o creștere economică de 3,8%, cea mai mare între statele candidate, iar pentru 2025 – de 4,2%, în timp ce pentru Ucraina prognoza este o creștere cu 6,1%.

Ce sectoare economice vor avansa

Se prevede că producția industrială și activitatea în construcții vor înregistra o redresare, în timp ce sectorul TIC se anunță a fi un punct luminos pentru creștere. Se anticipă că producția agricolă va cunoaște o revenire parțială în 2023, după seceta severă din 2022, fapt care ar urma să contribuie la creșterea exporturilor.

Cu toate acestea, exporturile nete vor continua să reprezinte un obstacol pentru creșterea economică, deoarece importurile își revin în orizontul de prognoză, în concordanță cu creșterea consumului privat, conform indicațiilor raportului.

Potrivit analizei revenirea economică e datorată parțial și întoarcerii moldovenilor care lucrau anterior în Ucraina și Rusia. Refugiații din Ucraina reprezintă acum aproximativ 2,5% din populație și au sporit forța de muncă cu aproximativ 1%, dar acest efect se poate disipa în anii următori.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Producătorii de legume din Republica Moldova au înaintat o serie de propuneri Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare

Creșterea salariilor nominale în 2022 a fost depășită de inflația vertiginoasă, ceea ce a dus la o pierdere a puterii de cumpărare, deoarece salariile reale au scăzut cu aproximativ 13%. Acest lucru se va inversa în a doua jumătate a anului 2023, salariile reale continuând să crească în 2024 și 2025, pe măsură ce inflația se reduce, susținută de o creștere a salariului minim și a salariilor din sectorul public.

Deficitul fiscal rămâne ridicat, dar se reduce

Cât despre bugetul țării, Comisia Europeană estimează că cheltuielile mari în a doua jumătate a anului crește riscul de subexecuție. Se estimează că deficitul bugetar va rămâne ridicat (în acest an este prognozat la 6% din PIB), deși pe o traiectorie în scădere, deoarece cheltuielile vor crește mai puțin dinamic decât veniturile.

Datoria publică, în schimb, urmează să crească moderat de la 32,9% în 2022, la 35,2% în 2023, până la un nivel încă scăzut de 37,2% din PIB până în 2025.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top