Exporturile de mere moldovenești către Uniunea Europeană au înregistrat o creștere semnificativă, trecând de la 12 mii de tone în sezonul 2022-2023 la 22 de mii de tone în 2023-2024, conform informațiilor de pe stiripesurse.md. România rămâne destinația principală pentru aceste exporturi, cu o cotă de piață de 90% din totalul exportat către UE, conform Asociației „Moldova Fruct”.
Asociația a raportat că în sezonul de export 2023-2024, Republica Moldova a exportat 133 de mii de tone de mere către peste 30 de țări din întreaga lume, față de 124 de mii de tone în sezonul precedent, inclusiv o creștere în exporturile către Orientul Mijlociu, de la 6 146 de tone la 8 085 de tone.
Sezonul recent a marcat o tendință de diversificare a piețelor pentru producătorii și exportatorii moldoveni, care au explorat noi oportunități de desfacere. Directorul executiv al Asociației „Moldova Fruct”, Iurie Fală, subliniază importanța consolidării colaborării în domeniul exportului și necesitatea de a îmbunătăți calitatea merelor pentru a crește competitivitatea pe piețele internaționale. Dacă în sezonul 2022 – 2023, în țările din Uniunea Vamală Euroasiatică ajungeau 85% din toate merele exportate din R. Moldova, piața a reușit să fie diversificată, iar în prezent această pondere a scăzut până la 77%. Totodată, au crescut cantitățile de mere livrate către noi destinații precum Suedia, Marea Britanie și Israel. În același timp, un lot de mere a ajuns și în India, în regim de testare.
„Pentru a maximiza beneficiile acestei orientări, este esențial să consolidăm colaborarea în domeniul exportului și să reducem fragmentarea excesivă a ofertei. O abordare unitară va spori puterea de promovare a merelor moldovenești pe piețele alternative și va facilita accesul la noi oportunități de export”, a spus Iurie Fală.Membrii asociației au menționat despre necesitatea de a lucra mai mult la calitatea merelor produse, astfel încât ele să poată face concurență și să fie competitive pe orice piață.