Connect with us

FMI a aprobat un sprijin financiar de 175,2 milioane dolari pentru Republica Moldova, în contextul redresării economice

FMI Fondul Monetar International foto captura video imf.org 1024x576 1 - Moldova Invest

Republica Moldova

FMI a aprobat un sprijin financiar de 175,2 milioane dolari pentru Republica Moldova, în contextul redresării economice

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Consiliul de directori executivi al Fondului Monetar Internațional (FMI) a aprobat un suport financiar semnificativ pentru Republica Moldova, în valoare de aproximativ 175,2 milioane dolari SUA

Această decizie vine în urma finalizării celei de-a cincea evaluări a programului de sprijin economic al Moldovei, susținut de Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF), precum și a primei evaluări a programului finanțat de Mecanismul de finanțare pentru reziliență și durabilitate (RSF).

Deși majoritatea membrilor Consiliului au votat în favoarea acestei alocații, surse din cadrul FMI au indicat că reprezentantul Federației Ruse a exprimat o opoziție fermă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Peste 3.000 de proiecte de investiții din fonduri europene, finanțate de CEC

Fondurile vor fi utilizate pentru sprijinirea bugetului național și pentru facilitarea redresării economiei, care a fost afectată de multiple șocuri. Împreună cu alte tranșe de sprijin, suma totală acordată în cadrul programelor actuale se va ridica la aproximativ 636,5 milioane dolari SUA.

În comunicatul emis de FMI, se subliniază că autoritățile moldovenești au fost apreciate pentru eforturile lor constante în gestionarea situațiilor neprevăzute și menținerea flexibilității politicilor economice. Cu toate acestea, creșterea economică a rămas sub așteptări în contextul impactului negativ al conflictului din Ucraina, înregistrând o creștere de doar 0,7% în 2023. Prognozele indică o redresare economică continuă, însă într-un ritm mai moderat decât anterior anticipat.

Moldova Invest îți recomandă și ...   100 de milioane de euro, alocați de UE Republicii Moldova

FMI a reiterat importanța continuării reformelor structurale și consolidării securității energetice, în paralel cu promovarea investițiilor durabile și progresul în procesul de integrare europeană al Moldovei.

Kenji Okamura, director adjunct al FMI, a subliniat că Moldova trebuie să mențină ritmul reformelor pentru a spori prosperitatea țării, în pofida provocărilor persistente. El a evidențiat necesitatea ca politica fiscală să rămână orientată spre protejarea celor mai vulnerabile grupuri sociale și susținerea creșterii economice, în timp ce consolidarea bugetară treptată este esențială pentru gestionarea datoriei publice într-un context de finanțare externă restrânsă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Uniunea Europeană oferă granturi de 3,3 milioane de lei pentru modernizarea și digitalizarea a 13 companii din Republica Moldova

Pe termen scurt, FMI subliniază importanța menținerii stabilității macroeconomice prin politici monetare prudente și reforme continue pentru consolidarea guvernanței și combaterea corupției.

În final, FMI a salutat progresele înregistrate până în prezent în cadrul programului RSF, îndemnând autoritățile moldovene să continue reformele pentru a spori reziliența țării la schimbările climatice și pentru a consolida încrederea în instituțiile statului.

Această decizie a FMI reprezintă un sprijin crucial pentru Moldova în fața provocărilor economice actuale și subliniază angajamentul continuu al organizației în promovarea stabilității și creșterii economice durabile în regiune.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top