Connect with us

Guvernul de la Chișinău sprijină tinerii medici veterinari prin acordarea unor facilități

- Moldova Invest

Republica Moldova

Guvernul de la Chișinău sprijină tinerii medici veterinari prin acordarea unor facilități

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Guvernul de la Chișinău a aprobat luni, pe 21 august, Regulamentul care vizează acordarea de facilități esențiale pentru tinerii specialiști cu studii superioare în medicina veterinară

Această mișcare strategică are ca scop principal abordarea problemei persistente a deficitului de medici veterinari din țară.

Potrivit viceprim-ministrului Vladimir Bolea, mecanismul gândit pentru a atrage tinerii medici veterinari specializați implică acordarea de indemnizații unice în valoare de 15 salarii medii pe economie, precum și compensarea cheltuielilor pentru chirie și resurse termoenergetice.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova alocă anual peste 60 de milioane de lei pentru tratamentul pacienților cu boli rare

Această politică de susținere va fi aplicată cu precădere absolvenților instituțiilor de învățământ superior, care se angajează sau aleg să practice profesia de medic veterinar în zonele rurale, excludând municipiile Chișinău și Bălți.

Tinerii medici veterinari vor beneficia de o indemnizație unică echivalentă cu 15 salarii medii pe economie

Conform proiectului de Regulament, tinerii medici veterinari vor beneficia de o indemnizație unică echivalentă cu 15 salarii medii pe economie, pe o perioadă de trei ani de activitate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul Finanțelor din Republica Moldova, Petru Rotaru, s-a întâlnit cu omologul său român, Marcel Boloș

Aceasta va fi distribuită în trei rate egale, începând cu prima lună de activitate și continuând la sfârșitul fiecărui an de activitate.

În ceea ce privește cheltuielile pentru chirie și încălzire, tinerii specialiști în medicina veterinară vor avea parte de o compensație pentru costurile închirierii locuinței, limitată la suma de 2.000 de lei lunar (aproximativ 100 de euro).

Într-o demonstrație clară de transparență și eficiență, regulamentul detaliază modul în care se va calcula compensația lunară pentru închirierea locuinței, compensația pentru consumul de energie electrică și cheltuielile pentru lemne și cărbuni.

Moldova Invest îți recomandă și ...   De ce se inundă Mina din Chișinău? „Stăm pe o mare subterană”

Aceste sume vor fi transferate semestrial pe contul bancar al tânărului specialist, asigurându-se astfel sprijinul financiar continuu.

Datele arată că numărul absolvenților Facultății de Medicină Veterinară în ultimii 3 ani (2020-2022) a scăzut an de an.

Având în vedere acest context, inițiativa guvernamentală vine să abordeze această tendință descrescătoare, demonstrând angajamentul autorităților în a consolida și revitaliza domeniul medical veterinar.

Sursa: md.agrointel.ro


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top