Connect with us

Investiție de 3 mil. de lei pentru primul centru de excelență al inovațiilor în agricultură din Republica Moldova

agroteh - Moldova Invest

Republica Moldova

Investiție de 3 mil. de lei pentru primul centru de excelență al inovațiilor în agricultură din Republica Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

La Chișinău a fost inaugurat primul centru de excelență în domeniul tehnologiilor și inovațiilor în agricultură, pe piața din Republica Moldova, în valoare de 3 mil. de lei (771.485 RON)

Astăzi a avut loc inaugurarea Agrotek Arena, un centru de excelență ce aduce inovații semnificative în industria agricolă.

Principalul obiectiv al acestei arene constă în promovarea, implementarea și practicarea noilor tehnologii digitale, cu scopul de a îmbunătăți practicile agricole, minimizând impactul asupra mediului și facilitând dezvoltarea unei agriculturi competitivă, durabile și regenerative.

Această facilitate este situată în campusul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Științe Agricole, Silvice și ale Mediului, și se întinde pe o zonă deschisă, pe care au fost implementate cele mai recente tehnologii folosite în agricultură.

Prin intermediul Agrotek Arena, se creează noi perspective de colaborare și dezvoltare, atât pentru studenți și cadrele didactice, cât și pentru agricultori și companiile specializate în tehnologii digitale. Acest centru încurajează schimbul de cunoștințe între mediul academic și sectorul industrial.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul va investi 2,5 MILIARDE DE EURO în construirea unui oraș pentru militarii NATO din baza de la Kogălniceanu

„Agrotek Arena este o inițiativă inovatoare care vine să promoveze tehnologiile și inovațiile digitale în agricultură pentru a face o altfel de agricultură, astfel încât să fim competitivi, sustenabili și regenerativi. Aici va fi un centru unde vom avea oportunități de schimb de experiență între agricultori, studenți, profesori și industrie”, a comunicat Andrian Digolean, secretar de stat al Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

MC024550 - Moldova Invest

Gazda evenimentului, rectorul UTM, Viorel Bostan, a subliniat că Agrotek Arena marchează începutul unei schimbări majore în învățământul superior agricol, transformându-l într-o instituție modernă și de înaltă calitate. Un aspect extrem de prioritar pentru orice instituție de învățământ superior este colaborarea strânsă cu industria, și aici se realizează conexiunea între mediul academic și companiile active în acest domeniu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul Republicii Moldova vine în ajutorul fermierior prin crearea de camere agricole

Agrotek Arena reprezintă o inovație inițiată de către Universitatea Tehnică a Moldovei, în colaborare cu Agenția de Dezvoltare și Modernizare a Agriculturii și Proiectul Tehnologiilor Viitorului. Acest proiect a primit sprijin financiar din partea USAID, Suediei și Marii Britanii.

„Statele Unite sunt dedicate viziunii noastre comune pentru un viitor prosper, democratic și sigur pentru Republica Moldova. Abilitarea fermierilor și a ecosistemului agricol din Moldova pentru modernizarea cu cele mai noi instrumente și tehnici, extinderea pe noi piețe și sporirea rezilienței la schimbările climatice este crucială pentru acest efort”, a declarat Kent D. Logsdon, ambasadorul SUA în Republica Moldova.

La Agrotek Arena, 13 companii au instalat sisteme de irigare, de suport și de monitorizare pentru diferite culturi agricole, care cresc deja pe acest teren. De asemenea, a fost instalată o stație meteo echipată cu diverse tipuri de senzori pentru urmărirea solului, climatului, nivelului de umiditate și prezența bolilor la culturi.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Care sunt cele mai productive ramuri ale industriei din Republicii Moldova?

2 1 600x400 1 - Moldova Invest

Nu lipsesc nici dronele agricole, folosite pentru activități precum pulverizarea, monitorizarea terenurilor agricole, detectarea problemelor și optimizarea proceselor de producție. În laboratorul Agrotek Arena, au fost implementate sisteme integrate de management al activităților agricole și de gestionare a datelor, furnizând analize și recomandări valoroase pentru fermieri.

„Mă bucur foarte mult că există aceste proiecte, că există perspectivă pentru dezvoltarea agriculturii din Republica Moldova, iar Ministerul Educației și Cercetării va continua să susțină învățământul superior și să investească în dotarea universităților cu echipamente și tehnologii. În acest sens, până în anul 2025 urmează să fie valorificate circa 800 mil. lei, a menționat Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top