Connect with us

Investiții de 10,4 milioane de euro pentru modernizarea a cinci universități din Republica Moldova

Dan Perciun deputat e1698829724754 - Moldova Invest

Republica Moldova

Investiții de 10,4 milioane de euro pentru modernizarea a cinci universități din Republica Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Cinci universități din Republica Moldova vor primi finanțare de circa 10,4 milioane de euro pentru implementarea a 13 proiecte în domenii prioritare de formare profesională

În urma implementării acestora, vor fi dotate mai multe săli și laboratoare cu tehnologii avansate, fiind modernizat și procesul didactic. De aceste investiții vor beneficia peste 35 de mii de studenți, anunță Ministerul Educației și Cercetării.

Acest program face parte din al doilea apel de propuneri în cadrul Proiectului “Învățământul Superior din Moldova” și vizează continuarea procesului de modernizare și echipare a instituțiilor de învățământ din țară, cu scopul racordării sistemului educațional la cerințele pieței forței de muncă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Maia Sandu, prezentă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est de la Tirana

Conform declarației ministrului Educației și Cercetării Dan Perciun, realizarea acestor proiecte va avea ca rezultat îmbunătățirea mediului de învățare în instituțiile de învățământ din Republica Moldova și va spori nivelul de competitivitate al acestora.

În cadrul acestui program ne dorim să accelerăm procesul de modernizare a instituțiilor de învățământ asigurând dotarea laboratoarelor, centrelor de cercetare și altor medii de învățare, formarea resursei umane și îmbunătățirea programelor de studii. Acestea vin să asigure o mai bună aliniere a sistemului de învățământ superior la cerințele pieței forței de muncă, precum și să creeze mecanisme care să sporească șansele de angajare ale absolvenților instituțiilor de învățământ superior”, a menționat ministrul.

În total, 28 de proiecte au fost înscrise la competiție și au fost supuse evaluării atât de către experți independenți în domeniu, cât și de către Comitetul multidisciplinar format din reprezentanți ai Ministerului Finanțelor, Ministerului Sănătății, Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Lucrările la Spitalul Regional de Urgență (SRU) Iași, proiect în valoare de 3,3 MILIARDE de lei, vor debuta în această PRIMĂVARĂ. Primul contract de lucrări pregătitoare a fost semnat!

Criteriile de selecție au inclus următoarele aspecte: conformitatea cu noile domenii de formare profesională introduse în al doilea apel, numărul maxim de studenți beneficiari ai fiecărei instituții, cu un impact semnificativ, o alocare echilibrată și relevantă a resurselor financiare în funcție de domeniile de formare profesională, precum și prioritatea acordată domeniilor relevante pentru economia națională.

Instituțiile selectate de Comitetul multidisiplinar sunt:

  • Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău;
  • Universitatea de Stat din Moldova;
  • Universitatea Tehnică a Moldovei;
  • Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți;
  • Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Maia Sandu a vorbit la Tirana despre importanța unității Europei în fața pericolelor de securitate

Proiectele de investiții se concentrează pe domenii precum inginerie și activități inginerești, tehnologii informaționale și comunicații, medicină, științe ale educației, științe chimice, științe biologice, științe ale mediului, științe fizice, matematică și statistică, științe agricole, medicină veterinară și medicină.

Proiectul „Învățământul Superior din Moldova” este finanțat de Banca Mondială și implementat de Ministerul Educației Cercetării, în perioada 2020-2025. Anul trecut, au fost alocați circa 14,3 milioane de euro pentru implementarea a 20 de proiecte în 13 instituții de învățământ – 7 universități și 6 colegii.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top