Connect with us

Ion STEFANOVICI: “Din luna august proiectul MOLDOVA INVEST va reflecta si realitățile economice din Rep Moldova”

MOLDOVA IN DIRECT e1659259817777 - Moldova Invest

Republica Moldova

Ion STEFANOVICI: “Din luna august proiectul MOLDOVA INVEST va reflecta si realitățile economice din Rep Moldova”

Proiectul media MOLDOVA INVEST, inițiat de NEWS MOLDOVA și lansat cu un real succes în cursul acestui an, va ajunge în Republica Moldova!

Redactorul-șef al publicației, ION ȘTEFANOVICI, a făcut anunțul, precizând că se va afla la Chișinău începând chiar cu prima zi a lunii august, scopul fiind acela de a stabili în mod nemijlocit dialogul necesar pentru ca MOLDOVA INVEST să poată aduna la aceeași masă factorii relevanți și hotărâtori în vederea închegării unui demers comun, care să ajute mediul economic din Republica Moldova și România să găsească soluții comune la problemele prezente pe ambele maluri de Prut. În preambulul acestui eveniment notabil a avut loc o primă ediție a emisiunii MOLDOVA ÎN DIRECT, moderată de ION ȘTEFANOVICI, cu oameni importanți din Republica Moldova, care au prezentat puncte de vedere importante, de la care poate pleca un demers media ambițios, precum MOLDOVA INVEST în Republica Moldova. Este vorba despre MONICA BABUC, președintele interimar al Partidul Democrat din Moldova, IURIE CIOCAN, președintele Partidului Social-Democrat pentru Republica Moldova, dar și jurnalistul VICTOR NICHITUȘ, jurnalist NEWS MOLDOVA la Chișinău. 

”Vom discuta despre realitățile comune ale vieții politice, dar mai ales politico-administrative,  din Republica Moldova și România, despre provocările, dar și oportunitățile care apar în această perioadă și care cumva sunt comune pentru cele două țări. Punctele comune, care ne unesc nu doar pe noi, România și Republica Moldova, ci țările din aproape tot mapamondul. Europa întreagă, cel puțin, este grevată de actualele scumpiri la carburanți, gaze, electricitate, scumpiri care fac populația să sufere și să treacă printr-o perioadă de îngrijorare maximă, potențată sî spunem așa, și de  conflictul acesta pe care îl avem la granițeîe comune cu Ucraina”, a spus redactorul-șef al NEWS MOLDOVA, ION ȘTEFANOVICI, în debutul emisiunii.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Care este impactul atacurilor rebelilor Houthi asupra economiei UE?

MONICA BABUC, președinta PD Moldova: ”eu cred că oamenii din Republica Moldova, cetățenii din Republica Moldova nu au resimțit suportul necesar și încrederea în ziua de mâine pe care oricare guvernare ar trebui să o ofere poporului său, chiar și în momente de criză majoră”

BABUC e1659259823690 - Moldova Invest

”Populația din republica Moldova este extrem de îngrijorată de tot ce ține de prețurile galopante, de inflația care a ajuns, iată, până la peste 30%, lucru nemaivăzut nu doar pentru Republica Moldova, ci pentru orice stat din lume, luând în considerație că această rată a infrației din Republica Moldova depășește chiar rata infrației statului vecin, Ucraina, care se află, iată, din 24 februarie, în război cu Federația Rusă, suportând agresiunea Rusiei. Normal că oamenii din Republica Moldova sunt extrem de îngrijorați în primul rând de prețurile la gazele naturale și pentru energie electrică, că se apropie toamna și iarna. Iată că oficialii din Republica Moldova au anunțat deja – și doamna prim-ministru și doamna președinte, că o să avem o iarnă grea, că ne așteaptă și o toamnă grea, trebuie să strângem centurile, trebuie să facem economii și trebuie să găsim resurse alternative pentru ca să depășim perioada rece a anului.

Cu toate acestea eu cred că oamenii din Republica Moldova, cetățenii din Republica Moldova nu au resimțit suportul necesar și încrederea în ziua de mâine pe care oricare guvernare ar trebui să o ofere poporului său, chiar și în momente de criză majoră. Nu pot spune că nu se face nimic, dar uitați-vă, câ, de exemplu, dacă în prima perioadă a creșterii prețului la gaze, a existat această compensație foarte benefică, oferită de Guvernul Gavriliță, tuturor cetățenilor din Republica Moldova, în momentul acesta că compensațiile vor fi acordate nu tuturor familiilor, tuturor cetățenilor, ci doar care, atenție, cu ghilimele, ”celor care merită”. O fi o formulare care nu a fost foarte inspirat lansată de – nu mai țin minte de cine, sau de Igor Grosu, președintele Parlamentului sau de doamna prim-ministru Gavriliță, dar acest lucru nu poate să stârnească cumva și nemulțumirea, dar și îngrijorarea cetățenilor din Republica Moldova”, a spus MONICA BABUC, președinta PD Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Care sunt cele mai productive ramuri ale industriei din Republicii Moldova?

IURIE CIOCAN, președintele Partidului Social-Democrat pentru Republica Moldova: ”Cel mai des întâlnit mit, care eu, practic, zilnic îl combat, este legat de faptul că, uite, în cazul unei apropieri mai mari de România, vorbitorii de limbă rusă vor fi cei oprimați și nu vor avea posibilitatea să aibă dezvoltare adecvată”

IURIE e1659259828978 - Moldova Invest

”Eu și echipa cu care muncesc, noi asta ne dorim: să apropiem oamenii unii de alîii, prin informare mai detaliată, prin explicări. De pildă, cel mai des întâlnit mit, care eu, practic, zilnic îl combat, este legat de faptul că, uite, în cazul unei apropieri mai mari de România, vorbitorii de limbă rusă vor fi cei oprimați și nu vor avea posibilitatea să aibă dezvoltare adecvată, ori studii, ori restul…  Ori, eu le explic tuturor care este starea reală a lucrurilor. În România de astăzi, inclusiv cu respectarea drepturilor minorităților naționale, a drepturilor lingvistice, drepturilor la educație și multe, multe alte lucruri, în așa mod încercând să explicăm oamenilor de ce avem nevoie și de ce este mai bine să avem această apropiere.

Pentru că ambuguitatea care nouă ni s-a impus 30 de ani, prin așa- zisul statut de neutralitate este o poziție pur anti-românească, pentru a nu spune lucrurilor pe față. Noi suntem români, că print pactul Ribbentrop – Molotov am fost divizați, iar acest pact, practic, a fost declarat ilegal și de Parlamentrul Republicii Moldova, și în România și în Federația Rusă. Nimeni nu își asumă la etapa actuală o responsabilitate politică să gestioneze   această situație și să acționeze în consecință. Să apropie oamenii, să apropie cetățenii unii de alții, cu o perspectivă clară de formare a unui stat comun, a spus IURIE CIOCAN, președintele Partidului Social-Democrat pentru Republica Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România va fi absentă, prima dată după 2011, de la MWC Barcelona, cel mai mare târg european de tehnologie

ION ȘTEFANOVICI: ”deși sunt sume puse la dispoziția administrației din Republica Moldova, totuși nu există proiecte prin care aceste sume să fie accesate. Și lucrul acesta m-a determinat pe mine să merg și să discut cu exponenții din administrația publică de la Chișinău, Cahul, Soroca, Ungheni, etc”

STEFANOVICI e1659259835133 - Moldova Invest

”Când vrem să discutăm despre deszvoltare, despre percepția cetățenilor și legătura lor directă cu statul, discutăm despre administrația publică locală, despre primari. Primarii, de departe, indiferent în ce țară ar trăi, cunosc cel mai bine realitățile curent ale comunităților care i-au ales și pe care le gospodăresc. Săptămâna viitoare eu mă voi afla în Republica Moldova cu produsul nostru economic MOLDOVA INVEST. Avem discuții, atât în regiunea noastră, de nord este a României, cât și la București, cu decidenții dijn cadrul Ministerelor și încercăm să ne deplasăm către Republica Moldova pentru a discuta, nu politic, ci administrativ, cu exponenții administrației publice locale.

Într-o discuție de dată foarte recentă, săptămâna aceasta, cu Ministrul Economiei din România, pe care eu am avut-o, dumnealui mi-a punctat câteva elemente vis a vis de Republica Moldova printre care că, deși sunt sume puse la dispoziția administrației din Republica Moldova, totuși nu există proiecte prin care aceste sume să fie accesate. Și lucrul acesta m-a determinat pe mine să merg și să discut cu exponenții din administrația publică de la Chișinău, Cahul, Soroca, Ungheni și așa mai departe, pentru a vedea dacă așa stau lucrurile sau nu”, a spus ION ȘTEFANOVICI; redactorul-șef NEWS MOLDOVA.  


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top