Connect with us

Ministrul Energiei din Republica Moldova susține validitatea auditului privind datoriile Moldovagaz contestate de Gazprom

parlicov scaled - Moldova Invest

Republica Moldova

Ministrul Energiei din Republica Moldova susține validitatea auditului privind datoriile Moldovagaz contestate de Gazprom

Ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, afirmă că auditul privind datoriile istorice contestate de Gazprom la adresa Moldovagaz rămâne un document valabil, iar Guvernul va lua în considerare concluziile acestuia în viitoarele discuții cu compania rusă

Declarația survine în contextul în care auditul nu a fost aprobat în cadrul ședinței Consiliului de Observatori al Moldovagaz, conform informațiilor transmise de IPN.

„Menționez că în cadrul ședinței s-a votat pe marginea raportului de audit, însă nu a fost examinată și propunerea Guvernului de soluționare a pretinsei datorii a Moldovagaz față de acționarul său majoritar. Astfel, vom propune din nou examinarea formulei de soluționare a problemei datoriilor, prezentate de noi, sau așteptăm propuneri alternative din partea Gazprom”, a afirmat ministrul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primarul Maria JÎJÎIE, despre transformarea comunei botoșănene RĂUSENI prin proiecte și unitate comunitară

Victor Parlicov menționează că autoritățile vor încerca să elucideze anumite aspecte menționate în raport, cu toate că auditorii nu au putut emite o opinie concretă din cauza absenței documentelor relevante la Moldovagaz, în special în ceea ce privește datoria acumulată înainte de anul 2003.

„Este vorba de contribuția Republicii Moldova la formarea Moldovagaz, corectitudinea evaluării activelor și a includerii lor în capitalul social al întreprinderii. La fel, ne interesează corectitudinea reflectării în contabilitatea Moldovagaz a cambiilor emise de Guvern pentru stingerea datoriei față de Gazprom, în special alocarea datoriilor între malul stâng și cel drept”, a adăugat ministrul Energiei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   A fost semnat acordul pentru studiile de fezabilitate necesare construcției Autostrăzii Iași-Ungheni-Chișinău-Odesa

La începutul lunii septembrie a acestui an, autoritățile de la Chișinău au comunicat că auditul a relevat că, la sfârșitul lunii martie 2022, datoria pe care Moldovagaz o avea față de concernul rus Gazprom se ridica la 709 milioane de dolari. Cu toate acestea, cea mai mare parte a acestei datorii fie nu poate fi recuperată, fie nu a putut fi confirmată prin documente.

Auditul menționat a confirmat, de asemenea, posibilitatea ca Moldovagaz să inițieze acțiuni legale împotriva Gazprom-ului pentru anumite pretenții financiare. Victor Parlicov, ministrul Energiei, a indicat atunci că Chișinăul propune să achite suma de 8,6 milioane de dolari.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Misiune economică la Chișinău, organizată de Camera de Comerț și Industrie Iași

După respingerea auditului de către Consiliul de observatori al Moldovagaz, subsidiara Gazprom, concernul rus, a declarat că raportul de audit privind datoriile nu poate fi considerat un document final adecvat unui audit financiar independent și de încredere.

Conform companiei, concluziile acestui audit nu pot influența în mod semnificativ datoria, mai ales că aceasta este confirmată în documente semnate de “Gazprom” și “Moldovagaz” și în deciziile corespunzătoare ale arbitrajului internațional.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top