Connect with us

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru: consolidarea cooperării bilaterale și priorități comune

Collage Maker 25 Aug 2023 03 16 PM 3426 - Moldova Invest

Republica Moldova

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, întâlnire cu omologul său din Republica Moldova, Veronica Mihailov-Moraru: consolidarea cooperării bilaterale și priorități comune

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, a făcut mai multe declarații cu ocazia întrevederii cu Veronica Mihailov-Moraru, ministra justiției din Republica Moldova, la Chișinău

Aceasta a reiterat sprijinul României pentru Republica Moldova și pentru eforturile acesteia în procesul de integrare europeană și reformă a justiției.

369914281 599672555671393 1322898421782783363 n e1692966201189 - Moldova Invest

Gorghiu a subliniat importanța relației dintre cele două țări și a reafirmat angajamentul României în sprijinirea Moldovei în obținerea unei decizii pozitive pentru deschiderea negocierilor de aderare până la finalul anului.

Ea a adăugat că România va continua să ofere asistență tehnică și transfer de expertiză pentru reforma justiției și consolidarea statului de drept în Republica Moldova.

Ministrul Justiției a subliniat prioritățile sale în domeniul justiției din România, precum digitalizarea, îmbunătățirea condițiilor penitenciarelor și promovarea accesului la justiție

Declarații de presă susținute la Chișinău de Alina Gorghiu, ministra justiției, prezentă la Chișinău:

Moldova Invest îți recomandă și ...   36 milioane lei alocate construcției de locuințe pentru tineri în municipiul Vaslui

„Prima mea vizită oficială în calitate de ministră a justiției este în Republica Moldova. Este un mesaj puternic de confirmare a sprijinului pe care România îl acordă Republicii Moldova în orice domeniu.

Vom continua demersurile susținute în relația cu instituțiile UE și statele membre în sprijinul Republicii Moldova, pe toate palierele legate de integrarea europeană.

România acordă sprijin pentru obținerea unei decizii pozitive până la finalul anului în curs privind deschiderea de către Republica Moldova a negocierilor de aderare.

Felicitări pentru progresul înregistrat în implementarea celor 9 recomandări formulate de Comisia Europeană în iunie 2022, inclusiv în domeniul justiției.

369207416 599672532338062 4730955303198429568 n e1692966452700 - Moldova Invest

Suntem pregătiți să acordăm, în continuare, autorităților de la Chișinău asistență tehnică în procesul de reformă a justiției și consolidare a statului de drept, împărtășind din experiența României, în special din perioada de preaderare.

De asemenea, vom continua să ajutăm și la transferul de expertiză, transpunerea acquis-ului și formarea profesională a experților din administrația centrală implicați în procesul de integrare europeană.

Prioritățile mele la capitolul justiție sunt: digitalizarea, aducerea educației juridice în școlile din România, îmbunătățirea condițiilor din penitenciare și justiția accesibilă. Îmi doresc ca oamenii să înțeleagă exact cu ce ne ocupăm, de ce măsurile noastre sunt bune, cum îi influențează etc.. Justiția trebuie să fie aproape de cetățeni.

Am avut discuții bune cu ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru, despre cum putem dezvolta relația dintre România și Republica Moldova.

Iar armonizarea conceptuală a instituțiilor din România și Republica Moldova va fi o prioritate în mandatul meu de ministră a justiției.

Temele pe care colaborăm sunt multiple prevăzute în Acordul de cooperare între Ministerele noastre.”

Gorghiu a încheiat prin a invita ministra justiției din Republica Moldova să efectueze o vizită oficială în România și a subliniat importanța comunicării clare despre parteneriatul dintre cele două țări și beneficiile acestuia pentru cetățeni.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în 2024 de subvenții de 1,6 miliarde de lei moldovenești pentru dezvoltarea afacerilor în domeniu

Întrevederea dintre cei doi ministri a avut în vedere consolidarea relațiilor bilaterale și continuarea colaborării în diverse domenii de interes comun.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top