Connect with us

Republica Moldova va primi 54,5 milioane de dolari pentru sporirea eficienței energetice

banca mondiala - Moldova Invest

Republica Moldova

Republica Moldova va primi 54,5 milioane de dolari pentru sporirea eficienței energetice

Banca Mondială va oferi 54,5 milioane de dolari SUA pentru renovarea clădirilor publice și a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, punând accent pe instituțiile de învățământ, în Republica Moldova. Investițiile vor fi realizate în cadrul Programului „Sporirea eficienței energetice în Europa și Asia Centrală” (Programul E3), lansat de Banca Mondială.

Noua inițiativă a Băncii Mondiale are ca obiectiv accelerarea semnificativă a eficienței energetice pentru a asigura o aprovizionare cu energie sigură, accesibilă și curată în Europa și Asia Centrală. În cadrul Programului E3, Banca Mondială va acorda finanțare în valoare de 1,46 miliarde de dolari SUA și va atrage alte 2,4 miliarde de dolari SUA din sectoarele public, privat și de dezvoltare, inclusiv 1,5 miliarde de dolari SUA în capital privat.

Primele fonduri destinate programelor de eficiență energetică au fost deja alocate în patru țări, urmând ca alte state să se alăture pe parcursul perioadei de 10 ani. Investițiile vor viza instituțiile publice, clădirile și echipamentele rezidențiale, modernizarea industrială și îmbunătățirea sistemelor de termoficare centralizată.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Cristina Gherasimov: „Polonia va sprijini Republica Moldova în deschiderea negocierilor pentru aderarea la Uniunea Europeană”

Se preconizează că Programul, cu o durată de 10 ani, va permite economisirea a peste 63 de terawatt-ore (TWh) de energie pe durata de viață a investițiilor sale – echivalentul producției anuale de energie electrică a Elveției – și reducerea emisiilor de CO2 cu 18,7 milioane de tone metrice.

Investițiile în eficiența energetică fac parte din viziunea Grupului Banca Mondială de a accelera trecerea la o energie curată și eficientă, pentru a preveni cele mai grave efecte ale schimbărilor climatice. Sporirea eficienței energetice poate genera economii bugetare pentru alte priorități de dezvoltare și poate reduce semnificativ nevoia de investiții în noi surse de energie”, a declarat Antonella Bassani, vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală. „Sistemele eficiente asigură o funcționare mai curată și mai competitivă a întreprinderilor, reduc facturile la energie ale gospodăriilor, diminuează poluarea aerului, reduc emisiile de carbon și creează locuri de muncă”, a punctat oficialul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova și India au semnat mai multe acorduri privind migrația, cooperarea în sectorul energetic și cea diplomatică

În cadrul Programului E3 se vor dezvolta proiecte de țară reaplicabile, bazate pe planurile naționale, și se va sprijini accesul la finanțare durabilă. Proiectele inițiale din cadrul Programului includ o finanțare de 300 de milioane de dolari SUA acordată de Banca Mondială pentru renovarea clădirilor administrației centrale din Turcia și 54,5 milioane de dolari SUA pentru renovarea clădirilor publice și a sistemului de alimentare centralizată cu energie termică, cu accent pe instituțiile de învățământ, în Republica Moldova. Proiectul este sprijinit de un grant în valoare de 5 milioane de dolari SUA prin intermediul programului „Moldova – Dezvoltare, Reziliență și Oportunități pentru Bunăstare” (M-GROW). Totodată, sunt planificate etape și proiecte suplimentare în Turcia, Republica Moldova, Muntenegru, Uzbekistan și alte țări.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Investiție de 11,5 milioane de euro într-o fabrică de peleți, la Miroslava

Directorul regional pentru infrastructură al Băncii Mondiale, Charles Cormier, a afirmat că „recentele crize energetice au evidențiat necesitatea urgentă de măsuri de eficiență energetică la scară largă, care să contribuie la conservarea resurselor naturale limitate. Eficiența energetică rămâne cea mai accesibilă și rentabilă modalitate de a satisface nevoile energetice în comparație cu generarea de energie nouă”, a declarat oficialul.

Pe termen lung, Programul E3 va sprijini țările în tranziția de la programe mai mici de eficiență energetică finanțate din fonduri publice la programe desfășurate la scară națională, cu finanțare comercială mai amplă.

Programul E3 se va desfășura în paralel cu Programul ECARES (Extinderea energiei regenerabile în Europa și Asia Centrală), lansat recent, pentru a spori securitatea energetică, a îmbunătăți accesibilitatea și a sprijini tranziția către energia curată.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top