Connect with us

Obținerea și utilizarea eficientă a fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură regională, securitate energetică și digitalizare, cruciale în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană

igor botan - Moldova Invest

Republica Moldova

Obținerea și utilizarea eficientă a fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură regională, securitate energetică și digitalizare, cruciale în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Obținerea și utilizarea eficientă a fondurilor europene pentru proiecte de infrastructură regională, securitate energetică și digitalizare sunt cruciale în procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană

Experții au subliniat într-o dezbatere organizată de agenția de presă IPN, transmisă de Radio Chișinău, că implementarea proiectelor cu ajutorul fondurilor europene ar trebui să fie susținută de statele membre ale Uniunii Europene pentru a accelera procesul de conectare la spațiul european.

Potrivit analistului Igor Boțan, există trei abordări cheie pentru absorbția fondurilor UE în domeniul dezvoltării infrastructurii, securității energetice și digitalizării. Acestea depind de capacitatea economică a regiunii la nivel european, precum și de capacitatea națională de dezvoltare economică uniformă pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Dorin Recean: „1 miliard de lei investiți prin programul guvernamental 373”

Un alt aspect important este capacitatea autorităților naționale de a implementa proiectele finanțate de fondurile europene, necesitând sprijin din partea Uniunii Europene. În acest sens, România este considerată un partener de încredere, potrivit analistului.

Deputatul din Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Alina Dandara, a menționat că în săptămâna precedentă au fost adoptate trei proiecte de dezvoltare care ar contribui la conectarea Republicii Moldova cu spațiul european.

Cu toate acestea, deputați din opoziție, sub influența politicilor Federației Ruse, susțin politici care afectează interesele Republicii Moldova. Alina Dandara a subliniat că Rusia este un stat eșuat caracterizat de haos, criminalitate și corupție, care nu învață din greșeli și lasă o amprentă negativă în istorie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova are un nou membru: Transgaz

Experții subliniază că absorbția fondurilor europene va fi sprijinită de cel puțin două state membre ale Uniunii Europene, în vederea consolidării unei vecinătăți mai puternice și a unei colaborări constante, în beneficiul atât al cetățenilor europeni, cât și al celor non-europeni.

Mecanismul pentru Interconectarea Europei va permite Republicii Moldova să acceseze fonduri europene pentru modernizarea sectorului energetic, transporturilor și serviciilor digitale, având un buget total de 26 de miliarde de euro.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Perioada de licențiere a importurilor de cereale, extinsă pentru încă 3 luni!

Republica Moldova este primul stat non-UE care beneficiază de acest instrument de finanțare utilizat de statele membre ale Uniunii Europene.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top