Acționarii companiei de stat Oil Terminal au aprobat în ședința de luni încheierea unui acord de parteneriat cu Euronova Energies S.A. Acest parteneriat vizează construcția și operarea unui terminal de bitum în portul Constanța, în cadrul Secției Platformă Port a Oil Terminal.
De asemenea, acționarii Oil Terminal au aprobat și semnarea unui contract de prestări servicii cu Euronova Energies pentru exploatarea exclusivă a terminalului de bitum. Oil Terminal este o companie listată pe bursă, cu statul român, prin Ministerul Energiei, deținând 87,75% din acțiuni.
Euronova Energies S.A., o companie elvețiană, a câștigat în februarie 2024 procedura de selecție organizată de Oil Terminal pentru dezvoltarea unui terminal de bitum în Portul Constanța. Compania a fost aleasă în fața altor șapte concurenți, inclusiv OMV Petrom și Socar Petroleum.
Legături cu Rusia și Transnistria:
Euronova Energies a fost implicată în intermedierea unor afaceri între Rusia și Transnistria, ceea ce adaugă o dimensiune complexă relației sale cu Oil Terminal. Această situație necesită o monitorizare atentă pentru a asigura conformitatea cu reglementările internaționale și naționale.
“Este o investiție strategică pentru România, dar și pentru viitorul efort de reconstrucție a Ucrainei”, declara, în noiembrie 2023, ministrul energiei Sebastian Burduja.
Despre Euronova Energies, presa din Republica Moldova a scris că s-a ocupat de o afacere cu combustibili între Rusia și Transnistria.
Anticorupție.md scrie: “Regiunea transnistreană se alimentează cu combustibil printr-o schemă bine elaborată la care contribuie firme din Rusia, intermediari din România și Republica Moldova și o serie de foști oficiali și oameni de afaceri de pe cele două maluri ale Nistrului.
Conform unui răspuns furnizat de Serviciul de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova pentru Centrul de Investigații Jurnalistice din Moldova (CIJM), schema de transportare a combustibilului către regiunea separatistă transnistreană începe în Portul rusesc Novorosiisk, situat la Marea Neagră. De aici, produsele petroliere sunt transportate pe cale maritimă până în Portul Constanța din România, la societatea comercială Oil Terminal. Intermediul acestei afaceri este firma elvețiană Euronova Energies SA, cu sediul în Geneva, deschisă în 2013, specializată în comerțul, transformarea, stocarea și transportarea produselor energetice, în special produse petroliere și derivate ale acestora, fie în nume propriu, fie ca agent.
Publicația specializată în domeniul energetic, Energy Intelligence, indică faptul că Euronova Energies SA este o companie mai puțin cunoscută, care a câștigat mai multe licitații pentru volume de petrol din zona munților Urali, organizate de compania rusească de stat Zarubezhneft la bursa Spimex din Sankt-Petersburg în 2021. Potrivit aceleași surse și documentelor de constituire ale Euronova Energies SA, obținute cu ajutorul jurnaliștilor de la Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), compania respectivă vinde petrol în sud-estul Europei și în zona fostei Iugoslavii.