Connect with us

Până la 90% din suprafața cultivată cu porumb din Republica Moldova – COMPROMISĂ de SECETĂ

seceta 1 - Moldova Invest

Republica Moldova

Până la 90% din suprafața cultivată cu porumb din Republica Moldova – COMPROMISĂ de SECETĂ

Seceta a afectat grav culturile agricole din mai multe zone ale Republicii Moldova. Și dacă pentru cultura de grâu recolta medie pe țară ar fi de aproximativ 3 tone/ha, potrivit datelor preliminare, atunci situația este mult mai gravă pentru cultura de porumb.

Până la 90% din suprafețele cultivate cu porumb – afectate de secetă

Cu un deficit grav de umiditate în perioada formării recoltei la porumb, ploile din ultima perioada nu au îmbunătățit situația. Chiar dacă la moment nu există date exacte privind suprafețele afectate, estimările Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale indică o suprafață afectată de porumb de până la 90%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Procentul companiilor care au intrat în insolvență în 2023 a crescut cu 0,98% față de 2022

„ În urma ultimelor estimări realizate în baza datelor raportate de producători, cultura porumbului este grav compromisă, vorbim de o suprafață de până la 90%. Totuși, unii producători sunt optimiști, astfel încât sunt lăsate unele rezerve și la moment am putea vorbi de o prognoză a recoltei globale de circa 700-800 de mii de tone de porumb. Este o recoltă de aproximativ patru ori mai mică decât anul trecut, când au fost obținute circa 3,2 milioane de tone”, a menționat Igor Grigoriev, președintele Asociației.

Recolta de floarea-soarelui cu 30% mai mică decât în 2021

Pentru floarea-soarelui prognozele sunt relativ mai optimiste. Unii producători speră să obțină și 1,5-1,8 tone/hectar, iar alții nu-și pun speranța să recolteze nici măcar o tonă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Producătorul de țevi PALPLAST din Republica Moldova va fi achiziționat de TERA PLAST, cea mai mare firmă de profil din România

Estimările preliminare indică o recoltă globală de circa 500-600 de mii de tone de floarea-soarelui pentru 2022cu circa 30% mai mică comparativ cu anul trecut, când au fost obținute 850 de mii de tone de semințe.

Fermierii spun că investițiile și munca lor a fost în zadar, mai ales în contextul inputurilor mult mai scumpe comparativ cu anii anteriori.

La începutul lunii august, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova (MAIA), a anunțat că urmare a secetei hidrologice care a marcat prima jumătate a verii 2022, din suprafața totală de porumb, de circa 338 de mii de ha (plantații industriale sau ale agenților economici înregistrați), doar 6% erau într-o stare bună, 28% erau într-o stare satisfăcătoare și 66% din suprafața de porumb erau evoluate ca nesatisfăcătoare, informează agrobiznes.md

Moldova Invest îți recomandă și ...   10 camere agricole vor lua ființă în Republica Moldova. Care va fi rolul acestora în procesul de preaderare la U.E?

Cât privește cultura de floarea-soarelui, suprafețele agenților economici erau evoluate ca fiind în stare bună în proporție de 8%, 43% – satisfăcătoare și alte 49% – nesatisfăcătoare.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top