Connect with us

Petrolul, factorul de bază care a diminuat vizibil exporturile Republicii Moldova

veaceslav ionita - Moldova Invest

Republica Moldova

Petrolul, factorul de bază care a diminuat vizibil exporturile Republicii Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În al doilea trimestru al acestui an, exporturile moldovenești au înregistrat o scădere semnificativă, tendință care a persistat și în trimestrul III. Volumul exporturilor a înregistrat o diminuare de 258 de milioane de dolari, coborând de la 4,34 miliarde de dolari la 4,07 miliarde de dolari

În intervalul 2021-2022, exporturile moldovenești au cunoscut o creștere notabilă de 75%, echivalentă cu 1,8 miliarde de dolari, evoluând de la 2,5 miliarde de dolari în 2020 la peste 4,3 miliarde de dolari în 2022. Această creștere remarcabilă a fost determinată de doi factori fundamentali:

  1. Producția agricolă record din 2021 și prețurile extrem de favorabile în perioada 2021-2022;
  2. Războiul din Ucraina, care a generat fluxuri masive de mărfuri din și înspre Ucraina.
Moldova Invest îți recomandă și ...   Trei companii, interesate de construcția magistralei de apă Chișinău-Strășeni-Călărași

Înțelegerea comerțului extern al Moldovei este mai clară atunci când se disting exporturile efective ale țării de “exporturile virtuale” generate de războiul din Ucraina, care în prezent ating nivelul de 840 de milioane de dolari anual.

Expertul economic Veaceslav Ioniță subliniază că economia Moldovei a început să dea semne de îngrijorare încă din trimestrul II al anului 2022, când exporturile reale au început să scadă rapid, deși formal exporturile totale continuau să crească.

Scăderea exporturilor moldovenești era compensată de o creștere semnificativă a relațiilor comerciale cu Ucraina, generate exclusiv de conflictul din acea regiune, ceea ce crea o iluzie de bunăstare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Care sunt cele mai productive ramuri ale industriei din Republicii Moldova?

„Noi am realizat că ceva nu e bine, doar după ce exporturile au înregistrat o scădere semnificativă în trimestru II și cu o ușoară continuare a scăderii în trimestrul III”, a punctat Ioniță.

Potrivit expertului economic, Republica Moldova a început să exporte masiv un nou „produs moldovenesc” – petrolul.

„În prezent Moldova este un mare exportator de produse petroliere. Nu zic, am exportat noi mereu produse petroliere, doar că volumul lor era de 10-15 milioane de dolari anual, iar acum am ajuns la 680 de milioane de dolari. Evident tot acest „export” mergea spre Ucraina și a contribuit puternic la creșterea spectaculoasă a exporturilor noastre.

Însă din motive pe care încă nu am reușit să le descopăr în trimestrul II, am înregistrat o scădere puternică a exporturilor de produse petroliere, ceea ce a diminuat valoarea anuală de export cu produse petroliere cu circa 150 de milioane de dolari, până la 530 de milioane de dolari.

De fapt scăderea exporturilor cu produse petroliere a fost factorul de bază, care vizibil a diminuat exporturile noastre. Formal vorbind, deoarece dacă să vorbim real, exporturile noastre scad deja de un an de zile și noi doar acum am observat aceasta”, a conchis expertul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   De ce se inundă Mina din Chișinău? „Stăm pe o mare subterană”


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top