Connect with us

Posibilă interdicție a plantării anumitor cereale în regiunile secetoase ale Republicii Moldova

369967780 6664536436926469 5463608104746834893 n - Moldova Invest

Republica Moldova

Posibilă interdicție a plantării anumitor cereale în regiunile secetoase ale Republicii Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Vladimir BOLEA, Ministrul Agriculturii din Republica Moldova, anunță o posibilă măsură prin care plantarea unor cereale ar putea fi interzisă prin lege în anumite zone ale Republicii Moldova în cazul în care cantitatea de precipitații nu este suficientă

În special, s-ar putea lua în considerare interzicerea plantării porumbului în sudul țării, conform declarațiilor făcute de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, conform informațiilor de pe Realitatea.md.

Conform oficialului, obstacolul cu care se confruntă fermierii nu constă într-o lipsă de resurse financiare, ci în abordarea și mentalitatea lor. El sugerează că actorii din sectorul agricol ar trebui să își ajusteze strategiile financiare, să găsească modalități de a eficientiza cheltuielile și de a deveni mai competitivi în industrie.

Moldova Invest îți recomandă și ...   WALDEVAR Energy dorește să construiască o fabrică de panouri solare plutitoare, în România!

Ministerul Agriculturii își îndreaptă eforturile către sprijinirea nevoilor fermierilor, însă eșuează în a aborda problema din perspectiva necesară. În perspectiva toamnei, există o situație delicată în sudul Republicii Moldova cu privire la subvențiile pentru culturile secundare, cum ar fi floarea-soarelui și porumbul. Este clar pentru toată lumea că în ultimii 2000 de ani, nivelul de precipitații în sudul Republicii Moldova a fost cuprins între 200 și 300 mm, în timp ce porumbul necesită aproximativ 580-600 mm pentru dezvoltare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova alocă anual peste 60 de milioane de lei pentru tratamentul pacienților cu boli rare

În consecință, se ia în considerare impunerea prin lege a unei reguli care să stabilească că, în zonele unde nivelul de precipitații este sub 500 mm, nu se poate cultiva porumb. Această măsură nu este nouă, ci reprezintă o abordare preexistentă de cel puțin 2000 de ani. Așa cum subliniază Vladimir Bolea, în absența unui sfat de specialitate din partea unui agronom, legea va interveni pentru a restricționa plantarea de porumb în astfel de regiuni.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România și Bulgaria, investiții de 85 milioane de euro pentru gestionarea eficientă a frontierelor și migrației în Spațiul Schengen

Ministrul Bolea a mai adăugat că există situații în care agricultorii au ales să planteze porumb pe terenuri unde se poate aplica irigarea, dar aceștia nu au activat sistemele de irigare disponibile. Cu toate acestea, cererile lor de despăgubire în caz de eșec nu vor fi luate în considerare conform declarațiilor sale.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top