Connect with us

Recensământul din Republica Moldova a scos la iveală faptul că că numărul de locuințe în Moldova este cu minim 21% mai mare decât se credea

cetateni - Moldova Invest

Republica Moldova

Recensământul din Republica Moldova a scos la iveală faptul că că numărul de locuințe în Moldova este cu minim 21% mai mare decât se credea

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Expertul economic Veaceslav Ioniță a subliniat că până pe 16 iunie, recensământul din Republica Moldova a relevat o descoperire semnificativă: numărul locuințelor este cu cel puțin 21% mai mare decât estimările anterioare.

Conform celor mai recente date disponibile, Republica Moldova dispune de aproximativ 1,6 milioane de locuințe. Această cifră, deși nu este finală, sugerează că Moldova este cu aproximativ 4,4 miliarde dolari mai bogată decât se credea anterior înaintea recensământului.

Procesul de recenzare a datelor va continua până pe 7 iulie, ceea ce înseamnă că aceste cifre preliminare ar putea suferi ajustări. Totuși, descoperirea că numărul locuințelor este mult mai mare decât estimările anterioare reprezintă o informație importantă pentru analiza economică și pentru evaluarea realității sociale din Moldova.

Veaceslav Ioniță a adăugat că aceste date vor avea un impact semnificativ în evaluarea patrimoniului național și în strategiile de dezvoltare economică a țării, evidențiind necesitatea unei revizuiri a estimărilor economice și a politicilor guvernamentale în consecință „recensământul ne-a arătat că suntem cu 4,4 miliarde USD mai bogați decât credeam noi”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   100 de milioane de euro, alocați de UE Republicii Moldova

„Am constatat, deja la data de 16 iunie 2024, că numărul de locuințe în Moldova este cu minim 21% sau 284 mii locuințe mai mare decât s-a știut până acum. Astfel oficial, în Moldova sunt înregistrate circa 1.330 mii locuințe, dar deja la data de 23 mai 2024, în procesul de Recensământ această cifră a fost depășită, iar astăzi noi avem conform ultimelor date deja 1.614 mii locuințe identificate în procesului Recensământului”, a menționat Ioniță.

Expertul a adăugat, cu referire la informațiile oferite de responsabilii din cadrul Biroului Național de Statistică, că cele mai multe locuințe au fost identificate în zonele rurale din nordul Moldovei, urmate de centrul țării. „Însă și în restul țării, inclusiv zonele urbane și mun. Chișinău au fost identificate mii de locuințe încă neînregistrate. Detaliat la acest aspect al Recensământului vom reveni odată cu apariția de noi date”, a precizat expertul.

Moldova Invest îți recomandă și ...   90% din exporturile de mere din Republica Moldova către UE, au ca destinație România!

El a spus că „numărul mai mare de locuințe existente influențează puternic datele privind averea moldovenilor”.

„Conform datelor de până la Recensământ, avuția moldovenilor în 2024 o estimam la 52,4 miliarde USD în creștere cu 2,2 miliarde USD față de 2023, în special datorită scumpirii locuințelor din mun. Chișinău, care are cea mai mare pondere în avuția moldovenilor. Însă dacă ținem cont de datele recensământului, atunci deja la data de 16 iunie 2024, avuția moldovenilor este de cel puțin 56,8 miliarde USD, sau cu 4,4 miliarde USD mai mult decât am știut noi până la Recensământ”, a comunicat Ioniță.

Expertul a precizat că „această creștere de avuție se datorează în primul rând reevaluării avuției din sate care a crescut cu minim 1,5 miliarde USD de la 6 miliarde USD până la Recensământ la 7,5 miliarde USD conform datelor actuale din Recensământ”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova va primi 54,5 milioane de dolari pentru sporirea eficienței energetice

„În mun. Chișinău, avuția populației estimăm că este cu 980 milioane USD mai mare față de datele de până la Recensământ și a ajuns la 22 miliarde USD. În restul orașelor, avuția moldovenilor a crescut cu alte 1,7 miliarde USD până la 11,2 miliarde USD. Astfel datele actualizate din recensământ ne arată că valoarea locuințelor în Moldova este de cel puțin 40,7 miliarde USD, în creștere cu 4,2 miliarde față de cifrele estimate de până la Recensământ, când valoarea locuințelor constituia 36,5 miliarde USD sau 69,6% din totalul averii moldovenilor”, a conchis expertul.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top