Connect with us

Republica Moldova, care se confruntă cu un imens deficit de energie, primește electricitate din România, în regim de ajutor de urgență

Andrei Spanu - Moldova Invest

Republica Moldova

Republica Moldova, care se confruntă cu un imens deficit de energie, primește electricitate din România, în regim de ajutor de urgență

Republica Moldova are asigurat, conform contractelor comerciale, doar un sfert din consumul de energie electrică, aflându-se în imposibilitatea de a semna contracte pentru diferență. România va sprijini cu energie electrică statul vecin, în regim de ajutor de urgență

“Î.S. Moldelectrica informează opinia publică despre faptul că a a fost înștiințată de S.A. Energocom că pentru ziua de 29.11.2022 nu a fost contractată întreaga cantitate prognozată a consumului de energie electrică, fiind astfel anticipat un deficit de circa 74%.

Urmare a demersurilor Î.S. Moldelectrica, deficitul anticipat va fi acoperit prin contract de livrare a energiei de urgență. Confirmarea disponibilității fiind primită deja de la OST a statului vecin”, a declarat operatorul de transport și sistem al Republicii Moldova, Moldelectrica.

Potrivit unui anunț făcut zilele trecute de Energocom, compania prin care Republica Moldova importă energie electrică, livrările de energie electrică din România pe contracte directe sunt în creștere.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Creștere semnificativă a exporturilor moldovenești către România! Conferința „Export Morning România” a adus în prim plan oportunitățile neexploatate

“SA Energocom a majorat volumele de energie electrică procurată direct de la producătorii din România. Astfel, de vineri, 25 noiembrie, Complexul Energetic Oltenia va furniza Republicii Moldova 20 MW bandă (24 de ore din 24) la preț de 900 RON/MWh, iar de la 1 decembrie SA Energocom va procura de la OMV Petrom SA 80 MW bandă, cu 30 MW mai mult decât în prezent. Prețul energiei conform acestui contract este de 450 RON/MWh. De asemenea, de la 1 decembrie, CET Craiova va livra 5 MW la preţ de 1.000 RON/MWh”, arată compania.

Compania Energocom mai trebuie, totuși, să cumpere energie energie suplimentar, de pe piața spot, pentru ca tot consumul țării să fie asigurat, în condițiile în care nu primește pe contract de la centrala din Transnistria sau din Ucraina.

Totuși, pentru astazi, compania nu are achiziționat tot consumul, în contextul creșterii prețului în piețele spot din Europa, inclusiv din România, ajungând la 359 de euro/MWh pe piața spot de la București, sau 1.766 de lei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Producătorul de țevi PALPLAST din Republica Moldova va fi achiziționat de TERA PLAST, cea mai mare firmă de profil din România

Republica Moldova va primi, așadar majoritatea energiei consumate marţi în baza achiziției de urgență de la un stat vecin. Moldelectrica nu a specificat dacă OTS implicat este Transelectrica, sau compania sa omologă din Ucraina, Unkrenergo.

Cu toate acestea, potrivit lui Constantin Boroșan, secretarul de stat în Ministerul Dezvoltării și Infrastructurii Regionale din Republica Moldova, ajutorul vine din România.

″Vreau să fiu sincer, riscul de deconectări masive există în continuare. În mod special între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00. Energocom nu are acoperire comercială a întregului consum de energie electrică pentru ziua de mâine (astăzi, marți – n.r.). Vom avea iarăși un deficit. Cum acoperim acest deficit: astăzi, Moldelectrica a apelat la contractul de avarie semnat cu România.

Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 euro/MWh.  Este un preț mare? Da, este un preț mare”, sublinia vicepremierul Republicii Moldova, Andrei SPÎNU, la 25 octombrie, când țara era afectată de pene de curent.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Primăria Chișinău a alocat 12 miliarde de lei pentru modernizarea a peste 330 de instituții educaționale

″Astăzi am avut un fenomen care încă nu este clar, o creștere semnificativă a prețului pe piețele europene, inclusiv în România. Practic, am avut creșteri de 30-40%. Energocomul a licitat pe această bursă (OPCOM din România – n.r.) un preț mai mic și din păcate nu a putut să cumpere energie electrică pentru toată ziua și pentru toate orele pentru care a licitat.

În acest sens, Moldelectrica a solicitat energie de avarie de la Transelectrica, operatorul de transmisie din România. Vom vedea care este prețul. Cu energia de avarie, din păcate nu putem ști din timp care este″, a declarat vicepremierul și ministrul Infrastructurii din Republicii Moldova pentru Pro TV Chișinău, citat de Profit.ro.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top