Connect with us

Republica Moldova intenționează să își consolideze relațiile cu China, afirmă viceprim-ministrul

448076246 902724701871202 2466724846951097771 n - Moldova Invest

Republica Moldova

Republica Moldova intenționează să își consolideze relațiile cu China, afirmă viceprim-ministrul

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Republica Moldova își dorește să consolideze cooperarea bilaterală cu China în beneficiul reciproc al ambelor țări, a declarat viceprim-ministrul și ministrul de Externe al Moldovei, Mihai Popșoi, în cadrul unui interviu exclusiv acordat recent agenției de presă Xinhua.

„Republica Moldova a dat dovadă de consecvență în ceea ce privește recunoașterea suveranității și a integrității teritoriale a Chinei,” a declarat Popșoi agenției Xinhua în timpul vizitei sale în România, reiterând poziția constantă a Moldovei în ceea ce privește problema Taiwanului. De asemenea, acesta și-a exprimat aprecierea pentru recunoașterea de către China a suveranității Moldovei.

Relațiile dintre Republica Moldova și China au la bază respectul reciproc și dreptul internațional, a declarat Popșoi, elogiind dinamica pozitivă și de lungă durată a relațiilor bilaterale și exprimându-și dorința de a consolida cooperarea, îndeosebi în domeniul economic și cultural.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Premier Energy Group a generat încasări de 695,1 milioane RON

În cadrul relațiilor economice și comerciale dintre Republica Moldova și China au fost înregistrate progrese semnificative, a declarat Popșoi, punând accentul pe majorarea exporturilor moldovenești către China. Oficialul preconizează că cooperarea bilaterală va stimula și mai mult comerțul, îndeosebi în ceea ce privește exportul de produse agricole și vinuri moldovenești către China.

China este unul dintre principalii importatori de vinuri moldovenești, țara asiatică importând anual între 6 și 8 milioane de sticle.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Granturi în valoare de 13,4 milioane de lei accesate de 56 de companii din Republica Moldova

Popșoi și-a exprimat, de asemenea, aprecierea față de investițiile chineze în Republica Moldova, mai ales față de cele din sectorul energetic, al transporturilor și al infrastructurii, care contribuie la transformarea Moldovei într-un centru logistic regional și la edificarea unui sistem economic durabil.

„Așteptăm cu interes să explorăm modalitățile prin care … putem beneficia pentru a ne reduce amprenta de carbon și pentru a ne consolida sistemul economic, mai ales atunci când vine vorba despre sustenabilitatea energetică,” a afirmat oficialul.

„China este o piață colosală,” a declarat Popșoi. „Pentru Moldova, o cooperare solidă cu una dintre regiunile Chinei, sau chiar cu unul dintre marile sale orașe, reprezintă un pas semnificativ înainte.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Discuții, la Viena, despre parcursul european al R.Moldova! Mihai POPȘOI, întrevedere cu omologul său austriac

Lăudând interacțiunile culturale dintre China și Republica Moldova, oficialul și-a exprimat speranța pentru intensificarea schimburilor între cele două popoare și a declarat că așteaptă cu interes desfășurarea mai multor activități culturale, care să fie organizate în ambele țări.

În încheiere, Popșoi și-a exprimat dorința de a extinde turismul și schimburile de tineret, și de a invita un număr mai mare de vizitatori chinezi pentru a experimenta unicitatea gastronomiei, a culturii și a vinurilor Republicii Moldova.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top