Connect with us

Republica Moldova își dorește să investească în Centrala de la Cernavodă și să importe energie nucleară din România!

ГРЭС 2015 Донор - Moldova Invest

Republica Moldova

Republica Moldova își dorește să investească în Centrala de la Cernavodă și să importe energie nucleară din România!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Autoritățile de la Chișinău examinează posibilitatea ca Republica Moldova să investească în Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă, din România, pentru a importa energie din viitoarele unități 3 și 4 ale acesteia. Centrala nucleară de la Cernavodă funcționează în prezent cu unitățile 1 și 2, care asigură aproximativ 18% din consumul de energie al României.

Compania de stat din Republica Moldova, “Energocom”, și societatea națională română “Nuclearelectrica” au semnat un memorandum de înțelegere pentru a evalua posibilitățile de import de energie nucleară din unitățile 3 și 4 ale centralei, care urmează să fie puse în funcțiune în viitorii ani. Ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, a subliniat importanța includerii energiei nucleare în mixul energetic al țării, având în vedere obiectivul de a atinge zero emisii de carbon până în 2050. Energia nucleară este considerată mai sigură și mai curată în contextul reducerii impactului asupra mediului.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Maia Sandu, prezentă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est de la Tirana

„R. Moldova nu are capacitatea să dezvolte propriile proiecte de generare nucleară, dar poate beneficia de relațiile speciale cu România și de faptul că România intenționează să crească volumul energiei nucleare produse. Anume în acest context, examinăm posibilitatea ca R. Moldova să participe în calitate de co-investitor, ca să ne asigurăm pe viitor cu energie sigură, durabilă și la prețuri competitive”, a spus Parlicov, potrivit unui comunicat al Ministerului Energiei.

Omologul său de la București, Sebastian Burduja, a menționat că „planurile de investiții la unitățile 3 și 4 sunt unul dintre proiectele pe care România și R. Moldova le pot face împreună”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Acord de parteneriat pentru dezvoltarea regională prin educație și cercetare între Agenția de Dezvoltare Regională și Academia de Studii Economice de la Chișinău

„Unitățile 3 și 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă vor fi un pilon pentru sectorul energetic atât al României, cât si al Republicii Moldova, precum și pentru decarbonizarea țărilor”, a declarat directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță.

În prezent, în Centrala nuclear-electrică de la Cernavodă din România funcționează unitățile 1 și 2, care asigură aproximativ 18% din consumul de energie al țării. Cu toate acestea, unitățile 3 și 4 se află în conservare din 1992 și necesită investiții semnificative pentru a fi aduse în funcțiune. Potrivit Nuclearelectrica, compania responsabilă de operarea centralei, se estimează că investițiile necesare pentru unitățile 3 și 4 vor fi de aproximativ 7 miliarde de euro. Planurile indică că unitatea 3 ar urma să fie pusă în exploatare în anul 2030, iar unitatea 4 în anul 2031.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Maia Sandu s-a întâlnit la București cu Marcel Ciolacu și Klaus Iohannis

„În 2031, România va avea o capacitate instalată de energie nucleară de 3.262 MW, rezultată din exploatarea unităților 1 și 2, din exploatarea unităților 3 și 4 de la Cernavodă și din exploatarea reactoarelor modulare mici, ceea ce reprezintă aproximativ 33% din cota de piață și aproximativ 66% din totalul energiei curate produse în România. Împreună cu Energocom, putem identifica, din timp, soluții eficiente de sprijin, cu scopul comun de a atinge securitatea energetică, independența energetică și protecția consumatorilor din R. Moldova”, a mai spus Ghiță.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top