Connect with us

Republica Moldova vizează finalizarea tuturor liniilor de interconexiune cu România în următorii cinci ani

Victor Parlicov - Moldova Invest

International

Republica Moldova vizează finalizarea tuturor liniilor de interconexiune cu România în următorii cinci ani

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Republica Moldova vizează finalizarea tuturor liniilor de interconexiune cu România în următorii cinci ani . Republica Moldova își propune să finalizeze toate liniile de interconexiune cu România în următorii cinci ani. Acest obiectiv strategic este esențial pentru a asigura securitatea energetică a țării și pentru a facilita integrarea în rețeaua europeană de energie.

Republica Moldova vizează finalizarea tuturor liniilor de interconexiune cu România în următorii cinci ani

FOREN, unul dintre cele mai importante evenimente din sectorul energetic, are loc la Neptun în perioada 16-19 iunie și reunește experți și lideri din industrie pentru a discuta provocările și oportunitățile din domeniu. Unul dintre invitații de onoare al FOREN este Victor Parlicov, ministrul Energiei din Republica Moldova.

Ministrul Energiei din Republica Moldova a spus că obiectivul țării este finalizarea tuturor liniilor electrice de interconexiune cu sistemul românesc până în 2029, pentru a integra piața de energie din Moldova în cea europeană înaintea aderării politice la UE.

Dezvoltarea acestor interconexiuni va permite Republicii Moldova să beneficieze de resurse energetice diversificate, reducând astfel dependența de sursele externe și contribuind la stabilitatea și fiabilitatea sistemului energetic național. Totodată, această inițiativă va stimula colaborarea regională și va deschide noi oportunități pentru investiții și dezvoltare economică.

Moldova Invest îți recomandă și ...   China a lansat nava spațială cu echipaj uman Shenzhou-18

“Ambiția noastră este ca, până în 2029, să finalizăm interconexiunile cu România, și, prin piața românească, să ne devenim membri ai pieței europene de energie înaintea de aderarea la Uniunea Europeană. Avem un volum de investiții fără precedent în Republica Moldova, și simțim un sprijin fără precedent din partea tuturor statelor prietenoase și aici România are un rol aparte, în colaborarea noastră în furnizarea de energie pentru Republica Moldova în condiții similare celor pentru consumatorii din România”, a spus ministrul Energiei din Republica Moldova, Victor Parlicov, la evenimentul de deschidere al forumului regional al energiei FOREN 2024, organizat zilele acestea de CMR-CME la Neptun.

“Multumesc României, mulțumesc poporului român. Republica Moldova beneficiază de sprijin necondiționat din partea tuturor forțelor politice din România, apreciem enorm acest lucru și ne dorim să nu mai fim o țară care trebuie mereu ajutată, și încercăm să ne dezvoltăm și ca un partener care să poată oferi și el ceva la nivel regional”, a mai spus ministrul moldovean.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Turcia a lansat o platformă de vize pentru nomazii digitali din UE

De amintit că în recenta strategie energetică 2025-2035 publicată de Ministerul Energiei, unul dintre obiectivele principale este asigurarea integrală a consumului de energie al Republicii Moldova în orice situație și pe termen nelimitat. Mai mult decât atât, strategia prevede impunerea prin legislația românească a garantării aprovizionării cu energie a Republicii Moldova.

“Securitatea energetică a României este indisolubil legată de cea a Republicii Moldova. Sectorul energetic național trebuie să aibă capacitatea de a asigura întreaga necesitate a Republicii Moldova, pe perioadă nedeterminată, sub orice circumstanță. În acest context, România aspiră să consolideze profilul țării de pilon regional al securității energetice”, se arată în strategie.

“Pentru România, prioritatea de prim-rang este interconectarea energetică cu Republica Moldova, asigurându-i acesteia securitatea energetică în proporție de 100%”, se mai arată în document, care mai vorbește și despre faptul că România trebuie să integreze piața de energie electrică a Republicii Moldova în cea națională și internațională.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Ministrul de Externe de la Chișinău, întâlnire cu omologul polonez. Au fost analizate oportunitățile de îmbunătățire a colaborării economice

“O prioritate stringentă pentru România este dezvoltarea cu rapiditate a mai multor noi interconexiuni cu Republica Moldova” – și amintește că sunt în derulare proiecte pentru noi linii de 400 kV.

Republica Moldova ar urma să fie conectată la sistemul energetic românesc prin trei linii de interconexiune. Una este linia electrică aeriană Vulcăneşti- Chişinău de 400 kV, care va va avea  peste 150 de kilometri și a cărei construcție a început deja. A doua este linia de 400 kV Suceava-Bălți, de 142 km, dintre care 93 km pe teritoriul României, care are finanțare europeană pentru sectorul românesc și pentru care Transelectrica a scos  deja la licitație contractul de construire. O a treia este încă în proiect, între stațiile Strășeni (Moldova) și Gutinaș (România), și pentru care guvernul de la Chișinău are asistență de la USAID.  Linia aeriană va avea o lungime de 190 de kilometri.

 

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in International

To Top