Connect with us

Retrospectiva inițiativelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova pentru anul 2023

fit 1280 1 - Moldova Invest

Republica Moldova

Retrospectiva inițiativelor Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare din Republica Moldova pentru anul 2023

Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA) subliniază că anul 2023 a fost marcat de o serie de inițiative și acțiuni care au influențat în mod semnificativ evoluția sectorului agricol din Republica Moldova, în ciuda provocărilor majore cu care s-a confruntat

Chiar în fața unor șocuri climatice persistente, consecințelor conflictului din Ucraina generat de Federația Rusă și impactului asupra infrastructurii de transport și a costurilor de producție pentru fermieri și exportatori, precum și fluctuațiilor puternice ale prețurilor produselor agricole, MAIA afirmă că a oferit sprijin fermierilor pentru a depăși aceste provocări.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Municipiul Fălticeni lansează licitația pentru construirea a 23 de Locuințe NZeb Plus pentru Tineri

Principalele realizări evidențiate de Ministerul Agriculturii includ:

1. Aprobarea unei noi politici de subvenționare care stimulează dezvoltarea fermierilor mici și mijlocii.
2. Creșterea subvențiilor până la 1.9 miliarde de lei (față de 1.1 miliarde în 2021) și distribuirea acestora în conturile agricultorilor.
3. Rambursarea accizei pentru motorina utilizată în anul agricol 2023 pentru activitățile agricole, în proporție de până la 100%.
4. Sprijinirea fermierilor micro și mici cu 200 de milioane de lei din Fondul de Rezervă al Guvernului, pentru cei afectați de crizele din 2022.
5. Obținerea unui nou grant din partea Guvernului Japoniei în valoare de 2 milioane USD pentru achiziționarea de îngrășăminte, de implementat din 2024.
6. Reorganizarea structurilor subordonate MAIA, inclusiv crearea de noi subdiviziuni cu accent pe alinierea legislației, restructurarea și extinderea unor agenții precum AIPA și instituirea unor entități noi, cum ar fi Oficiul Horticol și Camerele Agricole.
7. Elaborarea și aprobarea noului Cod Funciar pentru reglementarea relațiilor funciare adaptate contextului actual.
8. Îmbunătățirea legislației și implementarea unor acte în domeniul zootehnic, sanitar-veterinar și fitosanitar, garantând consumatorilor că produsele sunt sigure și conforme standardelor ridicate.
9. Ratificarea unui acord de împrumut pentru proiectul „Investiții pentru Guvernanță, Creștere și Reziliență în Agricultură (AGGRI)” în valoare de 55 milioane de lei, care vizează dezvoltarea sectorului zootehnic, reabilitarea sistemelor de irigare și consolidarea capacităților instituționale.
10. Extinderea activităților eligibile în cadrul Proiectului „Livada Moldovei”, cu finanțare de 28 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții.
11. Inițierea unui studiu de fezabilitate pentru reabilitarea sistemelor de irigare, cu sprijinul Agenției Franceze de Dezvoltare.

Moldova Invest îți recomandă și ...   UE acordă 1,8 miliarde de euro Republicii Moldova pentru sprijin în integrarea europeană și dezvoltare economică


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top