Connect with us

Astăzi a avut loc reuniunea Grupului Vamal Regional MD-RO-UA, pentru fluidizarea fluxului de mărfuri și implementarea NCTS

d5d0402089c5af672eb6968d56b7ca7ca9c852ed93c4c2816c4656cba684a0a1 - Moldova Invest

Republica Moldova

Astăzi a avut loc reuniunea Grupului Vamal Regional MD-RO-UA, pentru fluidizarea fluxului de mărfuri și implementarea NCTS

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Reprezentanții Serviciului Vamal, alături de cei din administrațiile vamale și de frontieră din România și Ucraina, au participat la reuniunea Grupului Vamal Regional MD-RO-UA, organizată la biroul vamal Galați din România, în cadrul Misiunii Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM).

Grupul se întâlnește trimestrial, iar ultima ședință a avut loc în decembrie 2023 la postul vamal Palanca. Scopul său este să coordoneze acțiunile la frontierele dintre România, Republica Moldova și Ucraina pentru a optimiza fluxul de mărfuri și Culoarele de solidaritate UE-Ucraina.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova introduce restricții asupra importurilor de cereale din Ucraina

În cadrul întâlnirii s-au discutat aspecte legate de situația operativă la punctele de trecere a frontierei, pentru identificarea soluțiilor optime de prevenire a blocajelor și fluidizarea fluxului de mărfuri agricole prin Republica Moldova către UE și țări terțe.

Un subiect central a fost implementarea proiectului „Dezvoltarea și implementarea Sistemului Național de Tranzit al Serviciului Vamal al Republicii Moldova” (NCTS), cu lansarea programată pentru 1 iulie 2024. Reprezentanții Serviciului Vamal au prezentat progresele în implementarea NCTS, acțiunile planificate și termenele stabilite.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Granturi în valoare de 13,4 milioane de lei accesate de 56 de companii din Republica Moldova

De asemenea, s-a discutat despre progresul înregistrat în implementarea controlului comun la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești-Reni, în partea Ucrainei, și despre posibilitatea unui Acord comun pentru inițierea controlului coordonat la punctul de trecere a frontierei Giurgiulești – Galați, cu scopul de a accelera circulația mărfurilor și a mijloacelor de transport.

În concluzie, autoritățile vamale și de frontieră din Republica Moldova, România, Ucraina și reprezentanții EUBAM și-au reiterat angajamentul pentru o cooperare transfrontalieră activă, prin intensificarea eforturilor pentru protecția frontierelor și coordonarea acțiunilor comune.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova vizează finalizarea tuturor liniilor de interconexiune cu România în următorii cinci ani


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top