Connect with us

Roberta Metsola salută debutul negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina

Roberta Metsola Maia Sandu - Moldova Invest

Republica Moldova

Roberta Metsola salută debutul negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În cursul zilei de azi, 25 iunie,are loc Conferința interguvernamentală Ucraina – Uniunea Europeană și Conferința interguvernamentală Republica Moldova – Uniunea Europeană, de lansare oficială a negocierilor de integrare a în UE. Acestea va fi urmată de o conferință de presă, susținută cu reprezentanții Președinției în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene și a Comisiei Europene.

Roberta Metsola salută debutul negocierilor de aderare la UE cu R. Moldova și Ucraina

„Ziua de 25 iunie 2024 va intra în istorie”, a exclamat marți președinte Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un mesaj în care salută debutul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană cu Republica Moldova și Ucraina.

Astăzi începem negocierile cu Ucraina și Moldova în vederea aderării. Acesta este un moment important care ne întărește, care ne unește ca o familie. Viitorul nostru comun începe acum”, a scris Metsola, pe rețeaua de socializare X.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova vizează finalizarea tuturor liniilor de interconexiune cu România în următorii cinci ani

Se așteaptă ca UE să prezinte, separat, Ucrainei și Republicii Moldova un cadru general de negociere, care stabilește orientările și principiile pentru negocierile de aderare cu Moldova, în urma aprobării poziției generale a UE de către Consiliu la 21 iunie 2024.

Conferințele au loc după ce statele membre ale Uniunii Europene au aprobat cadrul de negociere cu Ucraina și Republica Moldova, o decizie procedurală subsecventă acordului politic de principiu încheiat la data de 14 iunie, sub mandatul președinției belgiene a Consiliului Uniunii Europene.

Reunit într-un summit crucial la 14 decembrie 2023, Consiliul European a adoptat decizia istorică a deschiderii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova, într-o hotărâre semnal pentru viitorul politicii de extindere a Uniunii Europene, pe care liderii statelor membre au consacrat-o ca fiind “o investiție geostrategică și geopolitică”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Astăzi a avut loc reuniunea Grupului Vamal Regional MD-RO-UA, pentru fluidizarea fluxului de mărfuri și implementarea NCTS

Decizia a fost luată după ce, la 8 noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.

În primăvara acestui an, Comisia Europeană a înaintat Consiliului UE propunerile privind cadrele de negociere cu Ucraina și Republica Moldova. Drept urmare, Consiliul European a solicitat adoptarea rapidă și fără întârziere a cadrelor de negociere pentru aderarea la UE, iar luna aceasta Comisia Europeană a estimat că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit toate condiţiile pentru deschiderea negocierilor oficiale.

La 23 iunie 2022, șefii de stat sau de guvern din cele 27 de state membre ale UE, reuniți la Bruxelles, au recunoscut perspectiva europeană a Ucrainei, a Republicii Moldova și a Georgiei și au decis să acorde statutul de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, oficializând o decizie istorică la exact 120 de zile de la debutul agresiunii militare a Rusiei împotriva Ucrainei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   78 de antreprenoare din sectorul agricol din 16 raioane ale Republicii Moldova își îmbunătățesc eficiența energetică a afacerilor cu ajutorul Elveției, Japoniei și PNUD

La 28 februarie 2022, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană pe fondul invaziei militare a Rusiei asupra țării sale, stârnind un efect de domino politic și simbolic care a încurajat Georgia și Republica Moldova să facă același lucru. Astfel, la data 3 martie 2022, cererea de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele Maia Sandu.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top