România ar putea cumpăra compania „Rețele Electrice de Distribuție Nord” (RED Nord) din Republica Moldova, care distribuie energiei electrică în toate localitățile din nordul Moldovei. Declarația a fost făcută de premierul român Marcel Ciolacu în cadrul unei conferințe de presă.
Guvernul Republicii Moldova este în căutare de investitori strategici pentru companiile de stat „Rețele Electrice de Distribuție Nord” (RED Nord) și „Furnizarea Energiei Electrice Nord” (FEE Nord), iar România are o experiență „vastă” în implementarea normelor europene în sectorul electroenergetic.
Precizarea a fost făcută de ministrul Energiei Victor Parlicov după ce prim-ministrul român Marcel Ciolacu a declarat că România ar putea achiziționa RED Nord. Victor Parlicov a menționat că autoritățile își propun să facă Moldova parte a pieței energetice din UE către 2029, înainte de aderarea la blocul comunitar, prin cuplarea piețelor energetice din Republica Moldova și România.
Premierul României, Marcel Ciolacu, a declarat într-o conferință de presă susținută pe 15 iulie, la București, că statul român ar putea cumpăra furnizorul „Rețele Electrice de Distribuție Nord” din Republica Moldova.
Marcel Ciolacu a făcut declarația în contextul în care, potrivit lui, România produce mai multă energie electrică decât consumă și nu dispune de spații de stocare
„Dacă o să ne extindem și pe zona de Republica Moldova, lucru pe care îl facem acum, poate cumpărăm Distribuție nord, atunci sistemul se va echilibra”, a precizat Marcel Ciolacu.
Marcel Ciolacu, premierul României: „Când vom implementa aceste parcuri de stocare, unele pe sulf, unele pe apă, am vorbit și la hidro – de aceea am fost la Vidra… Toate aceste lucruri vor aduce la o echilibrare în sistem și o ieftinire majoră a prețului (la energia electrică – n. r.). Noi avem o interconectare, una dintre cele mai mari din Europa. De exemplu, avem de trei ori mai mare decât Spania. Dacă o să ne extindem și zona de Republica Moldova, lucru pe care-l facem acum – poate cumpărăm din Republica Moldova Distribuție Nord – atunci sistemul se va echilibra. Avem cel mai bun mix de energie”.
În același timp, Parlicov, menționa pe pagina sa de Facebook că „În principiu, nu văd o noutate aici (în declarația lui Marcel Ciolacu n. r.), căci am declarat și anterior că Guvernul pregătește cele două întreprinderi (RED Nord și FEE Nord – n. r.) pentru deetatizare. Guvernul este în căutare de investitori strategici pentru cele două întreprinderi și salutăm interesul părții române pentru acestea. România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Noi deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din Republica Moldova și România”.
Totodată, ministrul Parlicov a subliniat că procesul de deetatizare a întreprinderilor nu este în gestiunea Ministerului Energiei și că Guvernul este în căutare de investitori strategici pentru cele două întreprinderi și salută interesul părții române pentru acestea.
„România este țară membră a Uniunii Europene, are o experiență avansată în implementarea normelor europene în gestionarea sectorului electroenergetic. Noi deja avem o colaborare strânsă cu România și ne propunem să devenim parte a pieței energetice a Uniunii Europene către 2029, înainte de a deveni stat membru al UE, prin cuplarea piețelor de energie din Republica Moldova și România”, a adăugat acesta.
Atragere investitori încă din august 2023
În august 2023, ministrul Energiei al Republicii Moldova, Victor Parlicov, a declarat că există companii interesate să investească în producerea energiei electrice în Moldova.
„Am vrea să atragem investitori strategici din România pe această dimensiune. Deocamdată, nu este luată o formulă finală, dar se ia în calcul semnarea unui acord internațional”, a declarat Victor Parlicov.
Proteste împotriva privatizării
Sâmbătă, 27 iulie, au fost organizate proteste la nordul Republicii Moldova, împotriva privatizării întreprinderii RED Nord. Oamenii au ieșit în stradă, la îndemnul blocului Victorie, după ce premierul român a anunțat despre interesul României de a cumpăra distribuitorul de energie electrică. Manifestațiile au fost marcate de incidente.
Nimic oficial
Președintele Parlamentului din Republica Moldova, Igor Grosu, liderul PAS, spune că „la moment, ceva oficial ca să intrăm în discuție, nu este”.
„Nu există la moment un proces de negociere propriu zis. România sau domnul prim-ministru evident se gândește din punct de vedere al interconexiunilor. Iată interconectarea pe dimensiunea gaze, a fost o investiție foarte bună, strategică, corectă și a scăzut radical dependența noastră de gazoductele care veneau din est. În aceeași cheie se analizează eventualele oportunități. La moment, ceva oficial ca să intrăm în discuție, nu este”, a menționat Igor Grosu.
Societatea pe Acțiuni RED-Nord a fost creată în 1997, iar în 2017 a fost reorganizată prin fuziune cu Rețelele Electrice de Distribuție Nord-Vest. Compania deservește aproximativ 500.000 de consumatori din raioanele de nord și asigură distribuția a 30% din energia electrică din țară.