Connect with us

S-a votat proiectul podului de peste Nistru, care va aduce prosperitate economică și socială în Republica Moldova

Collage Maker 01 Aug 2023 04 31 PM 2036 - Moldova Invest

Republica Moldova

S-a votat proiectul podului de peste Nistru, care va aduce prosperitate economică și socială în Republica Moldova

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Marți, 1 august 2023, s-a votat Proiectul de lege pentru construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru, la frontiera de stat moldo-ucraineană în zona localităților Cosăuți – Iampoli

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu a prezentat Parlamentului proiectul pentru construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru:

„Prezint Proiectul de lege pentru ratificarea acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și cabinetul de miniștri ai Ucrainei pentru construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru, la frontiera de stat moldo-ucraineană în zona localităților Cosăuți – Iampoli, semnat la Kiev la 12 iunie 2023.

WhatsApp Image 2023 08 01 at 16.14.45 - Moldova Invest

Remarc faptul că această inițiativă a fost înaintată autorităților publice centrale din Republica Moldova și Ucraina, în anul 2012.

Este o inițiativă comună a autorităților publice locale de pe ambele maluri ale Nistrului.

În cazul Republicii Moldova, vorbim despre Consiliul Raional Soroca și în cazul Ucrainei vorbim de autoritățile regiunii Vinița, dar și a  Dnestr (Organizația Euroregiunii Nistru).

Acordul privind construcția podului, a fost semnat de către părți la Kiev în data de 12 iunie 2023.

Este incredibil că a trebuit să treacă peste 10 ani, ca ideea de a avea un pod peste Nistru, în zona de Nord a țării, să ajungă la un acord semnat în anul 2023.

 Sper, ca astăzi, 1 august 2023, să fie ratificat de Parlament.

Scopul acordului este de a asigura în anii următori, construcția podului rutier transfrontalier, facilitând conexiunea rețelei de drumuri prin partea de Est a Republicii Moldova, la rețeaua de drumuri trans-europene, TEN-T.

Mai mult, Podul peste Nistru va răspunde necesităților cetățenilor pentru mobilitate și va impulsiona comerțul, atât pentru Moldova cât și pentru Ucraina.

Studiul de Fezabilitate, realizat în anul 2018, a arătat faptul că zilnic, podul ar putea fi folosit de aproximativ 4.600 de autovehicule, pasageri și marfă.

Până în anul 2041 se așteaptă o creștere de până la 10.200 de autovehicule, zilnic.

Republica Moldova trece printr-o fază de transformare și pregătire, pentru a fi membră a Uniunii Europene.

WhatsApp Image 2023 08 01 at 16.14.47 - Moldova Invest

Această fază prevede, printre alte obiective și construirea și modernizarea infrastructurii, element fundamental care va impulsiona dezvoltarea economică și socială a țării noastre.

 Acordul interguvernamental cu Ucraina pentru construcția podului peste râul Nistru, împreună cu acceptarea includerii acestuia în rețeaua trans-europeană de transport, înseamnă dezvoltarea economică pe direcția Ucraina – Republica Moldova – România.

Sigur,  România fiind și puntea noastră (a Republicii Moldova) către Uniunea Europeană.

Costul estimativ a lucrărilor pentru construcția podului propriu-zis, precum și construcția infrastructurii conexe pe teritoriul Ucrainei, va constitui aproximativ 40 milioane de euro.

Acești bani vor fi acoperiți de Guvernul din Ucraina.

În ceea ce privește construcția infrastructurii rutiere conexe, inclusiv a punctului de trecere a frontierei de stat pe teritoriul Republicii Moldova, aproximativ 20 milioane de euro, banii vor fi alocați de către Guvernul Republicii Moldova.”

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, a mai făcut precizarea că Studiul de Fezabilitate din anul 2018, mai arată faptul că această investiție se va recupera în maxim 7 ani.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Bursa Română de Mărfuri, prezentă și în Republica Moldova

Andrei Spînu a mai subliniat faptul că „Lucrările de construcție a Podului urmează a fi finalizate până la sfârșitul anului 2025.”

„Comisia Economiei, Bugetului și Finanțe, cu votul unanim al membrilor prezenți, propune plenul Parlamentului examinarea și adoptarea Proiectului de Lege în prima și a doua lectură, ca fiind finală.”

Vicepreședintele Comisiei Economiei, Bugetului și Finanțe, Valentina Manic a precizat:

„Comisia Economiei, Bugetului și Finanțe a examinat proiectul de lege pentru ratificare a acordului între Guvernul Republicii Moldova și cabinetul de miniștri al Ucrainei, privind construcția podului rutier transfrontalier peste râul Nistru, la frontieră de stat moldo-ucraineană, în zona localităților Cosăuți – Iampoli, semnat la Kiev la 12 iunie 2023.

WhatsApp Image 2023 08 01 at 16.14.472 - Moldova Invest

Proiectul propune ratificarea acordului între Guvernul Republicii Moldova și cabinetul de miniștri al Ucrainei, privind construcția Podului Rutier transfrontalier peste râul Nistru, la frontieră de stat moldo-ucraineană, localităților Cosăuți – Iampoli.

Construcția podului va asigura conexiunea rețelei de drumuri, prin partea de Est a Republicii Moldova, la rețeaua de drumuri trans-europeană, care va susține necesitățile cetățenilor pentru mobilitate și va facilita comerțul de piețe interne și internaționale.

În plus,  va spori rolul pe care Republica Moldova îl are în calitate de legătură între statele europene și statele vecine.

Guvernul Ucrainiei va asigura finanțarea pentru proiectul tehnic, inclusiv construcția podului propriu-zis, precum și construcția infrastructurii conexe pe teritoriul său, iar Guvernul Republicii Moldova va asigura construcția infrastructurii rutierii conexe de pe teritoriul său.

Prin urmare, Comisia Economiei, Bugetului și Finanțe, cu votul unanim al membrilor prezenți, propune plenul Parlamentului examinarea și adoptarea Proiectului de Lege în prima și a doua lectură, ca fiind finală.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Convergența socială a României: deficitul de competențe depășește deficitul de forță de muncă


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top