Connect with us

Scădere de 10,5% în Producția Industrială din Republica Moldova în Iunie 2023: Raport BNS

454092 - Moldova Invest

Republica Moldova

Scădere de 10,5% în Producția Industrială din Republica Moldova în Iunie 2023: Raport BNS

Conform Biroului Național de Statistică, producția industrială din Republica Moldova a înregistrat o diminuare semnificativă de 10,5% în luna iunie a acestui an. Această tendință de scădere se reflectă și în rezultatele cumulative ale primelor șase luni ale anului 2023 (ianuarie-iunie), în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Astfel, producția industrială brută a scăzut cu 7,6%, potrivit informațiilor prezentate de Știri.md.

Principalul motor al acestei scăderi în iunie 2023 față de iunie 2022, de 10,5%, se află în industria extractivă (-7,2%) și în industria prelucrătoare (-13,3%). Aceste declinuri au contribuit la o diminuare generală a producției în întreaga industrie, cu o reducere de 0,2% în industrie și respectiv 11,9% în industria prelucrătoare. Totuși, trebuie menționat că sectorul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a înregistrat o creștere notabilă de 21,1%, ceea ce a atenuat scăderea totală a producției industriale cu 1,6%.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Agricultura Republicii Moldova se extinde pe noi piețe: Miezul de nucă, în acest an, a ajuns și în Libia, Liban și Lesotho

În ceea ce privește producția industrială ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare și de sezonalitate, luna iunie 2023 a înregistrat o scădere de 8,1% față de aceeași perioadă a anului precedent. Acest declin a fost influențat de scăderea producției în industria extractivă (-7,8%) și în industria prelucrătoare (-11,1%). În mod concomitent, sectorul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a înregistrat o creștere de 9,6% în aceeași perioadă.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Agricultorii din Republica Moldova beneficiază în 2024 de subvenții de 1,6 miliarde de lei moldovenești pentru dezvoltarea afacerilor în domeniu

În privința primei jumătăți a anului 2023 (ianuarie-iunie), producția industrială brută a înregistrat o reducere de 7,6% în comparație cu aceeași perioadă a anului precedent. Declinul producției în această perioadă a fost în mare măsură cauzat de diminuarea producției în industria extractivă (-10,0%) și în industria prelucrătoare (-9,5%). Cu toate acestea, sectorul producției și furnizării de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat a înregistrat o creștere modestă de 0,4% în această perioadă.

În concluzie, producția industrială din Republica Moldova a înregistrat scăderi semnificative în luna iunie 2023, cu o diminuare de 10,5% față de aceeași perioadă a anului precedent. Acest trend de scădere s-a perpetuat și în primele șase luni ale anului 2023, cu o reducere de 7,6% în comparație cu aceeași perioadă a anului anterior. Sectoarele cheie care au contribuit la această tendință au fost industria extractivă și industria prelucrătoare, în timp ce producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat au cunoscut o creștere modestă, ajutând la temperarea scăderii generale a producției industriale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Misiune economică la Chișinău, organizată de Camera de Comerț și Industrie Iași


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top