Connect with us

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, a doua vizită oficială la Chișinău! Un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova!

image 2024 05 29 27171170 41 antony blinken maia sandu - Moldova Invest

Republica Moldova

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken, a doua vizită oficială la Chișinău! Un nou pachet de sprijin pentru Republica Moldova!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Departamentul de Stat al Statelor Unite ale Americii a confirmat că secretarul de stat, Antony Blinken, va sosi la Chișinău miercuri, marcând astfel o nouă etapă în relația bilaterală dintre SUA și Republica Moldova

Vizita secretarului de stat american este un semn al angajamentului continuu al SUA față de Moldova și sprijinul său pentru procesele de reformă și integrare europeană ale țării.

Scopul principal al acestei vizite este de a consolida progresele Republicii Moldova în ceea ce privește aderarea sa la Uniunea Europeană și de a asigura securitatea energetică a țării. Antony Blinken va avea discuții importante cu liderii moldoveni, inclusiv cu președinta Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean, pentru a evalua stadiul reformelor și pentru a identifica modalități concrete de sprijin din partea SUA.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Salariul minim brut garantat în plată va crește la 3.700 de lei de la 1 iulie 2024, conform Hotărârii de Guvern. Cât vom lua în mână.

Departamentul de Stat a subliniat că este esențial să se continue progresele înregistrate de Republica Moldova în integrarea europeană și consolidarea democrației, în timp ce se contracarează amenințările și interferențele din partea Rusiei. Sprijinul SUA pentru Moldova se concentrează pe mai multe aspecte, inclusiv independența energetică a țării și reducerea dependenței de sursele de energie din estul Europei.

James O’Brien, asistentul secretarului de stat pentru Europa și Eurasia, a confirmat că SUA vor oferi un pachet solid de sprijin pentru tranziția Moldovei. Acest sprijin va include asistență financiară pentru depășirea crizei energetice, consolidarea securității energetice și stimularea reformelor democratice în Moldova. O’Brien a subliniat importanța consolidării democrației și contracarării dezinformării și interferenței rusești în afacerile interne ale Moldovei.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Guvernul Republicii Moldova a aprobat Programul „Satul European” pentru anii 2024-2028

Pe lângă discuțiile politice, Antony Blinken și președinta Maia Sandu vor susține o conferință de presă comună, oferind o platformă pentru a evidenția angajamentul SUA față de Republica Moldova și pentru a transmite mesaje clare privind sprijinul continuu al SUA pentru reformele și aspirațiile europene ale Moldovei.

Vizita secretarului de stat american aduce și anumite restricții de circulație la Chișinău, care vor fi implementate temporar pentru a asigura securitatea și buna desfășurare a întâlnirilor oficialilor americani și moldoveni.

Republica Moldova este unul dintre principalii parteneri ai SUA în regiune, iar sprijinul continuu al SUA este esențial pentru consolidarea reformelor și aspirațiilor europene ale țării. SUA au acordat Moldovei finanțare semnificativă în ultimii ani, concentrându-se pe depășirea crizei energetice, consolidarea securității energetice și promovarea reformelor democratice și a valorilor europene în Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Grecia vizează conectarea cu România prin infrastructură. Proiectul Sea2Sea, prioritar!

După vizita în Moldova, secretarul de stat american va pleca la Praga, unde va participa la o reuniune informală a miniștrilor de externe din cadrul NATO, pregătind terenul pentru summitul NATO din iulie, care va avea loc la Washington. Această reuniune va oferi oportunitatea pentru discuții importante privind securitatea regională și cooperarea transatlantică în fața provocărilor și amenințărilor actuale.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top