Connect with us

Sprijin Energetic pentru Familii Vulnerabile: Vouchere pentru Electrocasnice și Modernizare Termică

e45eac8220f6dd867b2a879bc391db20 - Moldova Invest

Republica Moldova

Sprijin Energetic pentru Familii Vulnerabile: Vouchere pentru Electrocasnice și Modernizare Termică

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În cadrul unui program inovator, aproximativ 50 de mii de familii vulnerabile din Republica Moldova vor beneficia de vouchere pentru achiziționarea de electrocasnice noi și eficiente energetic

Aceste vouchere vor acoperi 80% din costurile totale, datorită sprijinului financiar oferit de Uniunea Europeană și PNUD Moldova. Beneficiarii programului vor contribui cu doar 20% din cost, pentru a-și achiziționa frigidere, aragaze electrice sau mașini de spălat rufe de înaltă performanță energetică. De asemenea, vor primi vouchere gratuite pentru becuri LED, contribuind astfel la o mai mare eficiență a consumului de energie.

Valoarea totală a programului se ridică la 5,8 milioane de dolari, un efort semnificativ pentru a sprijini aceste familii vulnerabile în Republica Moldova

Guvernul a aprobat astăzi două regulamente esențiale care facilitează implementarea celor două programe majore: Programul de Vouchere pentru Electrocasnice și Programul de Modernizare a Sistemului de Distribuție Termică. Aceste măsuri sunt posibile datorită finanțării substanțiale acordate de Uniunea Europeană în cadrul Proiectului „Abordarea impactului crizei energetice în Republica Moldova”, gestionat de PNUD Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Maia Sandu, prezentă la summitul Ucraina – Europa de Sud-Est de la Tirana

Obiectivul clar al Programului de Vouchere pentru Electrocasnice este să reducă consumul de energie electrică prin înlocuirea obiectelor de uz casnic mai puțin eficiente cu produse de înaltă eficiență energetică.

Acest lucru nu numai că va contribui la scăderea facturilor de energie pentru consumatorii vulnerabili, ci va și promova o abordare sustenabilă a utilizării energiei.

În ceea ce privește Programul de Modernizare a Sistemului de Distribuție Termică, acesta vizează modernizarea rețelei interne de termoficare a patru blocuri din Chișinău, selectate în urma unui concurs public.

Moldova Invest îți recomandă și ...   De ce se inundă Mina din Chișinău? „Stăm pe o mare subterană”

Această inițiativă, susținută de Uniunea Europeană și gestionată de PNUD Moldova, implică o contribuție de 20% din valoarea lucrărilor din partea asociațiilor de proprietari, cu restul costurilor acoperite de grantul acordat. Asociațiile de proprietari sunt: CCL 201 din strada Mircea cel Bătrân 34; CCL 119 din strada Hâncești 60/2; APC – A0110-0053 din bd. Dacia 39/3 și ACC 50/33 din strada Bulgară 35.

Pe durata programelor, august 2023 – decembrie 2024, se așteaptă ca aceste inițiative să aducă beneficii semnificative atât pentru familiile vulnerabile, cât și pentru mediul înconjurător. Prin adoptarea acestor măsuri, Republica Moldova demonstrează angajamentul său față de eficiența energetică și sustenabilitate, contribuind astfel la un viitor mai verde și mai prosper.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Maia Sandu a anunțat startul campaniei de împădurire din acest an

Implementarea acestui program este estimată la suma de un milion de dolari.

efcientenerggg - Moldova Invest

Sursă: Pagina de Facebook a Ministerului Energiei

eficienteenrgege - Moldova Invest

Susă: Pagina de Facebook a Ministerului Energiei

eficientenerggf - Moldova Invest

Sursă: Pagina de Facebook a Ministerului Energiei


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top