Connect with us

Sprijin masiv pentru Republica Moldova în cadrul celei de-a IV-a reuniuni a Platformei de Sprijin

393232195 723625743143133 2841692802512019202 n 1 - Moldova Invest

Republica Moldova

Sprijin masiv pentru Republica Moldova în cadrul celei de-a IV-a reuniuni a Platformei de Sprijin

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Ieri, 17 octombrie 2023, a avut loc, la Chișinău, cea de-a patra ediție a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova. Inițiată în urmă cu un an de către România, Germania și Franța, platforma a evoluat de la un scop de stabilizare la un parteneriat solid

În cadrul acestei întâlniri importante, au fost anunțate sprijiniri financiare ce depășesc 400 de milioane de euro.

De asemenea, au fost semnate numeroase memorandumuri și acorduri de finanțare între Republica Moldova și instituții precum Banca Europeană pentru Investiții, Norvegia, Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, precum și Agenția Franceză de Dezvoltare. Detalii suplimentare pot fi găsite în materialul dedicat reuniunii realizat de Radio Europa Liberă.

Franța a anunțat un pachet de sprijin financiar în valoare de 300 de milioane de euro pentru finanțarea proiectelor gestionate de UNHCR, UNICEF și pentru programul de susținere socială. Germania va oferi un suport financiar de 95 de milioane de euro pentru anul 2024, iar Marea Britanie a anunțat o contribuție de 9,5 milioane de lire sterline destinate proiectelor de infrastructură și consolidării rezilienței la schimbările climatice.

La finalul reuniunii de la Chișinău, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Republicii Franceze, Catherine Colonna, a subliniat succesul evenimentului. “R. Moldova este o țară care ne este dragă. În 18 luni, Platforma de Sprijin pentru Moldova a înregistrat rezultate foarte bune, dar mai sunt multe de făcut”.

Moldova Invest îți recomandă și ...   România, în discuții avansate pentru un centru Google! Investiții majore în infrastructura digitală

Colonna a avertizat că conflictul dintre Rusia și Ucraina are un impact direct, cu bombardamentele sistemice asupra infrastructurii energetice care pot afecta securitatea energetică a R. Moldova, așa cum s-a întâmplat și iarna trecută. Cu toate acestea, ministrul a asigurat că Moldova va beneficia de sprijinul partenerilor săi.

“Franța va continua să sprijine R. Moldova cu 67 de milioane de euro pe an, începând din 2024, timp de 3 ani. Vom oferi, de asemenea, ajutor pentru refugiații ucraineni, o contribuție suplimentară de 3 milioane de euro pentru perioada rece a anului. Agențiile ONU vor putea răspunde nevoilor urgente”, a precizat Catherine Colonna.

Șeful delegației SUA la Platforma de Sprijin pentru Moldova, Mark Simakovsky, asistent adjunct al Administratorului USAID, și ambasadorul Logsdon, au anunțat o asistență suplimentară de 88,6 milioane de dolari pentru Republica Moldova în cadrul conferinței ministeriale din 17 octombrie de la Chișinău. Aceasta include 30 de milioane de dolari în asistență militară nouă din partea SUA, totalizând 45 de milioane de dolari în acest an, ceea ce va permite Guvernului Republicii Moldova să achiziționeze echipamente noi pentru modernizarea Armatei Naționale.

În marja Platformei de Sprijin pentru Moldova, vicepremierul moldovean, Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării, s-a întâlnit cu secretarul general al Guvernului României, Mircea Abrudean. “Această întâlnire subliniază importanța profundă a parteneriatului nostru, România continuând să fie cel mai devotat sprijin al Republicii Moldova în drumul nostru către integrarea europeană.

Prin dialog constructiv și cooperare constantă, ne consolidăm zi de zi relația strategică, contribuind la consolidarea valorilor europene și a parcursului european al țării noastre, domnul Abrudean reiterând faptul că angajamentul ferm al României pentru succesul și prosperitatea Republicii Moldova rămâne neschimbat. Cu parteneri precum România alături, drumul nostru spre Uniunea Europeană continuă să fie unul optimist și promițător”, a afirmat Nicu Popescu.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Costurile la energie, în creștere în România! Explicația Ministrului BURDUJA

391761368 646021694186383 8330126973793687433 n - Moldova Invest

Potrivit lui Nicu Popescu, Platforma de Sprijin denotă că Moldova are mulți prieteni.

“Această agresiune brutală a Rusiei împotriva Ucrainei are repercusiuni negative asupra R. Moldova. Am discutat cu partenerii de a ajusta platforma la noul context. Grație acestei platforme, R. Moldova a știut și a putut să depășească acele momente dificile. Ne vom axa pe dezvoltarea economică și modernizarea R. Moldova”.

Prima ediție a Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova a avut loc în Berlin, Germania, pe 5 aprilie, 2022. Cea de-a doua ediție, la București, pe 15 iulie, în același an, iar a treia ediție a Conferinței a avut loc la Paris, pe 21 noiembrie 2022. R. Moldova a primit atunci sprijin pentru compensarea cheltuielilor în factură, acordarea ajutorului fermierilor și realizarea proiectelor de infrastructură.”

Moldova Invest îți recomandă și ...   Exporturile de cereale din Moldova în țările UE au crescut de 8 ori în ultimii trei ani, România fiind principala piață de desfacere

Unul dintre aspectele notabile ale acestei întâlniri a fost promovarea produselor moldovenești de calitate, o tradiție în cadrul acestor evenimente naționale. Fructele delicioase, cum ar fi merele, prunele și strugurii, oferite cu generozitate de membrii asociației Moldova Fruct, au adăugat o notă autentică acestui moment de importanță internațională.

391744566 723625956476445 2659589736898053473 n - Moldova Invest

“Astăzi, țara noastră a găzduit cea de-a IV-a ediție a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, lansată la inițiativa României, Germaniei și Franței. Peste 30 de state și zeci de organizații internaționale și financiare s-au reunit în scopul de a oferi țării noastre suport bugetar, a crea un fond pentru infrastructură și altul pentru eficiență energetică.
A devenit deja o tradiție să promovăm fructele moldovenești la evenimentele de importanță națională, de altfel, aceasta este și una dintre direcțiile de activitate ale asociației. Astfel, Moldova Fruct a servit distinșii oaspeți cu mere, prune și struguri cu gust deosebit, crescute cu grijă și oferite cu generozitate de către membrii noștri: Smarta-as Srl, Fani SRL (Bitlan Stefan), Elit Fruct SRL, Vilora V.S SRL, Ceteronis ST și Danam Prim SRL (Marian Gorincioi). Credem că acest gest i-a conferit evenimentului o notă autentică”, au menționat reprezentanții Moldova Fruct.


OM... Cu aripi fragile de fluture

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top