Connect with us

Sprijin vital pentru fermierii mici și micro: Guvernul alcătuiește un fond de 200 de milioane de lei

rsz agricultura og - Moldova Invest

Republica Moldova

Sprijin vital pentru fermierii mici și micro: Guvernul alcătuiește un fond de 200 de milioane de lei

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

În vederea sprijinirii fermierilor mici și micro afectați de crizele din 2022, Guvernul a alocat o sumă de 200 de milioane de lei din Fondul de Rezervă.

Potrivit unei hotărâri anterior adoptate de către Guvern, va fi furnizat un ajutor financiar fermierilor care au efectuat lucrările de pregătire a solului și însămânțare a culturilor de prima categorie, cum ar fi grâul, orzul, ovăzul și triticalele. Acestea sunt produse primare esențiale în cadrul sectorului alimentar și reprezintă componente esențiale în furajarea animalelor. Din nefericire, prețurile actuale pentru aceste tipuri de produse nu acoperă cheltuielile de producție, iar fermierii se confruntă cu riscul de a nu putea onora angajamentele contractuale.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Polonia va oferi finanțări de până la 40.000 de dolari mai multor companii din Republica Moldova

Prin acordarea acestui sprijin financiar, aproximativ 3000 de fermieri care dețin suprafețe de până la 1500 hectare vor beneficia de ajutor. Aceste inițiative vor facilita lucrările pe aproximativ 280 de mii de hectare de teren cultivate cu culturi din categoria primară, conform datelor statistice. Acest sprijin va contribui la menținerea lanțului alimentar, asigurând în același timp continuitatea activităților fermierilor.

Procesul de calcul și distribuire a ajutorului va fi gestionat de către Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură, care va lua în considerare cererile depuse. Modul de calcul va fi bazat pe identificarea suprafețelor eligibile pentru fiecare solicitant și pe coeficientul de categorie, care va fi determinat în funcție de dimensiunea suprafețelor administrate.

Moldova Invest îți recomandă și ...   SUA și-a reafirmat sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova

Este important de reținut că Asociația “Forța Fermierilor” a organizat o serie de proteste pentru a atrage atenția asupra situației critice în care se află fermierii, cu riscul iminent de faliment.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top