Connect with us

Traficul de internet dintre România și Republica Moldova a crescut de 20 de ori în primul an de la semnarea Acordului de roaming

roaming 900x505 1 - Moldova Invest

Republica Moldova

Traficul de internet dintre România și Republica Moldova a crescut de 20 de ori în primul an de la semnarea Acordului de roaming

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie

Primul an al Acordului de roaming între România și Republica Moldova a marcat creșteri importante ale traficului de internet în roaming și a traficului de telefonie în roaming între cele două state.

„Reducerile semnificative ale tarifelor pentru roamingul bilateral, între operatorii din Republica Moldova și România, au impulsionat masiv consumul serviciilor în roaming și comunicarea dintre utilizatorii celor două țări, în călătoriile lor. Creșterea masivă a traficului de telefonie în roaming, dar mai ales creșterea spectaculoasă a traficului de internet în roaming, sunt expresia cererii latente, inhibată multă vreme de tarifele istorice mari sau prohibitive”, potrivit Raportului comun după primul an de aplicare a Acordului de roaming între cele două țări, publicat de ANCOM și ANRCETI, conform mold-street.

Traficul de internet în roaming a crescut, în 2022, de 20 de ori

Astfel, traficul de internet în roaming a crescut, în 2022, de 20 de ori în cazul utilizatorilor din Republica Moldova găzduiți în roaming în România, și respectiv de aproape 3 ori în cazul utilizatorilor din România găzduiți în roaming în Republica Moldova.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova și Polonia explorează noi oportunități de investiții! Intensificare a colaborării economice

Cât despre apelurile internaționale bilaterale, reducerile tarifelor au fost, cu unele excepții, sub așteptări în ambele state, astfel că evoluția consumului a fost modestă: creșteri de 25-27% în volum (număr de minute), depășite însă de creșterile numărului de utilizatori unici care au efectuat astfel de apeluri în 2022 (creșteri de 32-46%).

Astfel, consumul mediu de apeluri internaționale/utilizator a scăzut, în ambele state, relevă raportul.

Internetul în roaming din Republica Moldova este de 11 ori mai ieftin decât cel din România

Se mai constată că în Republica Moldova tarifele de roaming cu România s-au bucurat de o scădere esențială rapidă, prin aplicarea „roamingului ca acasă” cu România.

Moldova Invest îți recomandă și ...   BIRD va aloca Republicii Moldova un împrumut de peste 36 de milioane de euro pentru modernizarea serviciilor medicale de reabilitare

„În România, reducerile tarifelor pentru roamingul cu Republica Moldova au fost mari, în special pentru internetul în roaming (-65%). Conform raportului, costul coșului mediu de consum în roaming în cele 2 state a scăzut cu aproape 70% în cazul utilizatorilor din Republica Moldova și cu 30% în cazul celor din România”, se arată în raport.

Astfel, prețul mediu calculat, obținut pentru 1 GB de internet în roaming, a scăzut în 2022 față de 2021:

-cu 65%, în cazul utilizatorilor din România, pentru datele consumate în roaming în Republica Moldova;

-cu 96%, în cazul utilizatorilor din Republica Moldova, pentru datele consumate în roaming în România.

Cele două autorități de reglementare din România și Republica Moldova susțin că vor continua monitorizarea și raportarea evoluțiilor și efectelor Acordului.

Guvernele României și Republicii Moldova au semnat pe 11 februarie 2022 un Acord privind reducerea tarifelor de furnizare a serviciilor de roaming internațional și a celor de apeluri internaționale între cele două state.

Moldova Invest îți recomandă și ...   Republica Moldova vizează finalizarea tuturor liniilor de interconexiune cu România în următorii cinci ani

Acordul a intrat în vigoare pe 25 martie 2022 și este pus în aplicare cu sprijinul cu sprijinul Agenției Naționale pentru Reglementare în Comunicații Electronice și Tehnologia Informației (ANRCETI) din Republica Moldova, respectiv cu sprijinul Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM), în România.

Acordul urmărește să creeze cadrul de colaborare între cele două state, în scopul reducerii sustenabile a tarifelor de furnizare, pe piața cu amănuntul, a serviciilor de roaming internațional: voce, SMS și date, respectiv a celor de apeluri internaționale între cele două state.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Republica Moldova

To Top